International commercial arbitrtion and EU law - Ceylantepe, Tolga (My University, 2005)
Uluslararası ticari tahkim, taraflar arasında ortaya çıkan sınır ötesi uyuşmazlıkların çözümünde en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Taraflar, bir tahkim anlaşması akdederek aralarındaki anlaşmazlıkları milli mahkemelerin yargılama yetkisi dışına taşımakta ve tetkik için uluslararası ticari tahkime havale etmektedirler. Bugün itibariyle, Avrupa Birliği’nde uluslararası ticari tahkim kurallarının uyumlaştırılmasından bahsetmek mümkün değildir, aksine bu kurallar tüm üye ülkelerde kendi milli mevzuatlarının parçası olarak düzenlenmiştir. Avrupa Birliği Hukuku, üye ülke mevzuatlarındaki uluslararası tahkim düzenlemeleri nedeniyle, tahkim prosedürü ile ilişki içerisindedir. Buna ek olarak, Avrupa bütünleşme süreci ve Avrupa Birliği Hukukunun kaydettiği aşama, diğer alanlarda olduğu gibi tahkim konusunda da etkiler doğurmaktadır. Bu kapsamda, tahkim prosedüründe Avrupa Birliği Hukukunun uygulanması ve hakem mahkemelerinin Avrupa mahkemeleri karşısındaki konumlarına ilişkin olarak da çeşitli sorunlar gündeme gelmektedir. Hazırlanan tez, uluslararası ticari tahkim ile Avrupa Birliği Hukuku arasındaki etkileşimi incelemekte olup üç bölümden oluşmaktadır. Tezin ilk bölümünde; uluslararası ticari tahkim genel olarak ele alınmakta, mahiyeti, çeşitleri, avantajları ve tahkimle ilgili uluslararası düzenlemeler üzerinde durulmaktadır. Tezin ikinci bölümünde; Avrupa Birliği Hukuku ve uluslararası ticari tahkim arasındaki ilişki ve Avrupa Birliği Hukukunun tahkime olan etkileri incelenmektedir. Üçüncü ve son bölümde ise; Avrupa Birliği üyesi ülkelerin tahkim mevzuatlarının belli başlı özellikleri üzerinde durulmaktadır.

International commercial arbitration is one of the most frequently selected ways to settle cross boarder disputes arising between the parties in the international transactions. By means of entering into an arbitration agreement, the parties withdraw the disputes arising between them out of the jurisdiction of national courts and refer them to arbitration for consideration. For the time being, there is no harmonization of international commercial arbitration rules at the EU level, in contrary, these rules are codified in the acts which take place under the national legal frameworks of the Member States. Although arbitration is not regulated at EU level, the EU law therefore relevant to arbitration proceedings. Moreover, the significance of European integration and the relevance of EU law are evidenced in all areas of law including arbitration. In this context, some questions arise which relate to the application of EU law in arbitration proceedings, they also relate to the position of arbitration tribunals in the structure of European Courts. The thesis, which is organized in three parts, examines the interaction between the international commercial arbitration and the EU law. The first part of the thesis looks at international commercial arbitration in general; essential characteristics, types, advantages and also international regulation of arbitration. The second part deals with the relation between the EU law and international commercial arbitration closely and examines the impact of EU law on international commercial arbitration. The third and last part looks at the significant features of national arbitration acts of the EU Member States.
Keywords: Hukuk_Ticaret; Ticaret Hukuku_Avrupa Birliği; Ticaret Hukuku_Türkiye