Su altı hokeyi sporcularında koronavirüs (Covid-19) farkındalığının değerlendirilmesi - Mert, Duygu (My University, 2023)
Öğrenci Adı: Duygu MertDanışman: Prof. Dr. Şahin Özen Hareket ve Antrenman Bilimi Amaç: Bu çalışmada, su altı hokeyi sporcularının Koronavirüs’e dair farkındalık seviyelerini saptamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’ndan alınan (TSSF) izin ile takımların antrenman saatleri içerisinde anket yöntemi ile yürütülmüştür. İlgili federasyondan lisans akreditesine sahip, 18-41 yaş arası, su altı hokeyi sporcuları (N=151) çalışmaya dahil edilmiştir. Sporculara dair tanımlayıcı verilere yönelik “Kişisel Veri Formu” ve “Koronavirüs (COVID-19) Farkındalık Ölçeği (KFÖ)” kullanılmıştır. Çalışma verilerinin değerlendirilmesinde SPSS 23 kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Koronavirüs (COVID-19) Farkındalık Ölçeği toplam ortalamasının ve farkındalıklarının iyi düzeyde olduğu belirlenmiştir. Kadınların erkeklere kıyasla daha yüksek farkındalık, hijyen ve bulaşma tedbiri puanlara sahip olduğu tespit edilmiştir (p<0,005). Milli sporcu olma durumu ise yüksek farkındalık seviyelerinde anlamlı farklılık göstermemiştir (p>0.05). Sonuç: Su altı hokeyi sporcuları yüksek farkındalığa sahiptir ancak salgın döneminde antrenörler, sporcu sağlığı profesyonelleri ve de sporcular için sağlığı ve performansı potansiyel olarak iyileştirmeye yönelik bir müdahale olarak ve salgın süreci yönetimi adına yeterli düzeyde bilgi sahibi olmalı ve doğru rehberlik etmelidir. Bunun yanı sıra gelecek çalışmalarda, yüksek farkındalık ortalama sonuçlarını sağlayan faktörler ve yüksek farkındalık ortalamalarının salgın sürecine dair sporculara sağladığı olumlu sonuçlar daha büyük örneklemler ile incelenmelidir. Covid-19, Sualtı Hokeyi, Durumsal Farkındalık, Bilişsel Farkındalık

Evaluation of Coronavirus (COVID-19) Awareness in Underwater Hockey Athletes Student’s Name: Duygu Mert Supervisor: Prof. Dr. Şahin Özen Department: Exercise and Movement Science Aims: In this study, it was aimed to determine the awareness levels of underwater hockey athletes about Coronavirus. Materials and Methods: The study was carried out with the questionnaire method during the training hours of the teams with the permission of the Turkish Underwater Sports Federation (TSSF). Underwater hockey players (N=151), aged between 18-41, holding license accreditation from the relevant federation were included in the study. “Personal Data Form” and “Coronavirus (COVID-19) Awareness Scale (CFS)” were used for descriptive data on athletes. SPSS 23 program was used to evaluate the study data. Significance level was accepted as p<0.05. Results: It was determined that the total average and awareness of the Coronavirus (Covid-19) Awareness Scale was at a good level. It was determined that women had higher awareness, hygiene and contamination prevention scores compared to men (p<0.005). The status of being a national athlete did not differ significantly at high awareness levels (p>0.05). Conclusion: Underwater hockey athletes have high awareness, but during the epidemic, coaches should have sufficient knowledge and correct guidance for the management of the epidemic process, as an intervention to potentially improve health and performance for athletes, athlete health professionals and athletes. In addition, in future studies, the factors that provide high awareness average results and the positive results of high awareness averages for athletes about the epidemic process should be examined with larger samples. Covid-19, Underwater Hockey, Situational Awareness, Metacognitiv
Evaluation of coronavirus (COVID-19) awareness in underwater hockey athletes
Keywords: Athletes; Awareness; bilişsel farkındalık; COVID-19; COVID-19 (Disease); COVID-19 (Hastalık); durumsal farkındalık; Farkındalık; megacognitiv; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; situational awareness; Sporcular; Sualtı hokeyi; Underwater hockey