Müzik öğretmeni adaylarının müzik öğretmenliğine yönelik tutumları ile benlik saygıları arasındaki ilişki - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Bu araştırmanın amacı, müzik öğretmeni adaylarının müzik öğretmenliğine yönelik tutumları ile benlik saygıları arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Ayrıca, müzik öğretmeni adaylarının müzik öğretmenliğine yönelik tutumları ve benlik saygıları çeşitli değişkenler açısından incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Marmara Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı birinci (n=42) ve dördüncü (n=40) sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Müzik Öğretmenliği Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ile belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda, müzik öğretmeni adaylarının müzik öğretmenliğine yönelik tutumlarının olumlu olduğu, kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha olumlu tutumlar geliştirdiği ve birinci sınıf öğrencilerinin dördüncü sınıf öğrencilerine göre daha olumlu tutuma sahip oldukları, genel lise mezunu öğrencilerin müzik lisesi mezunu öğrencilerine göre daha olumlu mesleki tutuma sahip oldukları saptanmıştır. Müzik öğretmeni adaylarının benlik saygısı puanlarının cinsiyetlerine göre farklılık göstermediği, birinci sınıf öğrencilerinin dördüncü sınıf öğrencilerine göre daha yüksek benlik saygısına sahip oldukları, genel lise mezunu öğrencilerin, müzik lisesi mezunu öğrencilere göre daha yüksek benlik saygısı geliştirdikleri belirlenmiştir. Ayrıca müzik öğretmenliğine yönelik tutum ile benlik saygısı arasında olumlu yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır.

The purpose of this study is to determine the relationship between the attitudes of music teacher candidates towards their occupation and their self-esteem. Furthermore, the attitudes of music teacher candidates towards teaching occupation and their self respect were examined in terms of various variables. The sample group of the study was composed of the first grade (n=42) and fourth grade (n=40) students of Marmara University Music Teaching Department. The data of the study were determined by the Attitude Scale towards Music Teacher Occupation and Rosenberg Self-Esteem Scale. As a result of the study, it is found that music teacher candidates attitudes toward their occupation are positive, female students develop more positive attitudes than male students do, first grade students have more positive attitudes than the fourth graders have and graduates of general high schools develop more positive attitudes than do the graduates of music high school. It is also determined that self-esteem points of music teacher candidates do not differ according to gender, first graders have higher self-esteem points than the fourth graders and graduates of general high school develop higher self-esteem compared to graduates of music high school. Moreover, a positive significant relationship was found between attitudes toward music teacher occupation and self-esteem.
Relationship between the attitudes of canditate music teachers towards music teaching as a profession and their self-esteem
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Müzik