Nüfus ekolojisi yaklaşımı açısından organisazyonel ölüm nedenleri: İMKB’de faaliyet gösteren aracı kurumlar üzerine bir araştırma - Küçükkömürcü, Sarper (My University, 2004)
NÜFUS EKOLOJİSİ YAKLAŞIMI AÇISINDAN ORGANİZASYONEL ÖLÜM NEDENLERİ: İMKB'DE FAALİYET GÖSTEREN ARACI KURUMLAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Ülkemizde sermaye piyasalarının gösterdiği gelişim doğrultusunda aracı kurumların da sermaye piyasaları üzerindeki etkileri gün geçtikçe artmaktadır. Aracı kurumların yatırımcı ve borsa arasında oluşturduğu köprü bu gelişime paralel olarak daha da büyük önem kazanmıştır. Ancak gerek ekonomide yaşanan değişiklikler gerekse sermaye piyasalarının tam olarak oturmamasından kaynaklanan mevzuatsal değişimler aracı kurumların son derece kaygan bir zeminde faaliyet göstermelerine sebebiyet vermektedir. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın kuruluşundan sonra geçen yapılanma döneminde hızlı bir artış kaydeden aracı kurum sayısı daha sonraki dönemlerde çeşitli nedenlerle azalma göstermiştir. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de faaliyet göstermiş veya halihazırda göstermekte olan aracı kurumları, Nüfus Ekolojisi Yaklaşımının değindiği ve genel olarak bütün organizasyonların hayatta kalmalarını etkileyen belli başlı temalar ışığında incelemektir. THE DEATH OF ORGANIZATIONS FROM POPULATION ECOLOGY APPROACH: A STUDY ON THE MEMBER BROKERAGE HOUSES OF THE ISTANBUL STOCK EXCHANGE The effect of the brokerage houses on the capital markets have been increasing in line with the developments in the capital markets in our country. Parallel to this development, the bridge that the brokerage houses built between the investors and the stock market have become more and more important. On the other hand, these brokerage houses try to execute their functions on a very sliding base either because of the volatilities in the economy or because of the frequent changes in the laws and regulations in our emerging capital markets. Although the number of the member brokerage houses increased enormously soon after the Istanbul Stock Exchange has been established and in it's structuring period, in the later periods, the numbers dropped dramatically due to several reasons. The purpose of this study is to probe the existing and previous brokerage houses that are operating or have operated in the Turkish Capital markets from a populaton ecology aspect in the light of main factors that affected the survival of the organizations.
Keywords: Yatırımlar; Yatırm Şirketleri