Eğitimde toplam kalite yönetimi- İstanbul ilçe milli eğitim yöneticilerinin eğitimde kaliteyi algılayış düzeyleri - Çakıl, Refika Zeynep (My University, 2006)
T Toplam Kalite Yönetimi’ nin özünü oluşturan kalitenin tüm özellikleri, her yönüyle incelendiğinde eğitime de uygulanabilir olduğu görülmektedir. Eğitim hizmetlerinin sunumunda kaliteyi hedef alan bir yönetim anlayışının benimsenmesi, bu hizmetlerin verimi üzerinde önemli rol oynayacaktır. Eğitim hizmetlerinin kalitesinin arttırılması ve bu hizmetleri veren kuruluşlarda kaliteli bir yönetimin oluşturulması amacıyla bu çalışmada, son yıllarda başarısı birçok uygulama ile öne çıkan toplam kalite yönetimi incelenmiştir. Çalışmanın son bölümü araştırma olup, yöneticilerinin Eğitimde Toplam Kalite Yönetimini algılayışlarını ortaya koymak üzere İstanbul Milli Eğitim yöneticileri üzerinde yapılmıştır. Araştırmada sonunda yapılan analizlerde, yöneticilerin kalite algılarının yaş, cinsiyet, eğitim gibi demografik özelliklere göre bazı boyutlarda anlamlı değişiklikler gösterdiği, genel anlamda ise kalite algılarının yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.

If all the aspects of Total Quality Management are analyzed, it can be seen that many applications of Total Quality Management to education are possible. To embrace a management style which aims quality in providing educational services can have an important role in the success and efficiency of these services. The successful applications of Total Quality Management in various areas in recent years have allowed focusing on the role of Total Quality Management on the quality of management and delivery of education services. In that sense, present study examines the perceptions of the administrators in Istanbul Milli Egitim in terms of Total Quality Management. The findings of the study showed that although the perception of the administrators in terms of quality showed significant differences based on demographics such as age, gender and education level, it was high in general.
Keywords: Milli Eğitim Bakanlığı_Yöneticiler_Toplam Kalite Yönetimi; Toplam Kalite Yönetimi; Yöneticiler_Algı_Kalite