İlköğretim okulu yöneticilerinin okul sağlığına etkileri - Taşan, Ünal (My University, 2005)
Sağlıklı bireyler sağlıklı ortamlarda yetişir. Okullar bireylerin gelişme çağında en fazla bulundukları ortamlardan biridir. Bu nedenle, okullardan sağlıklı bireylerin çıkması için öncelikle okul ortamının sağlıklı hale getirilmesi gerekir. Okul içinde, üyelerin davranışları çeşitli bakımlardan incelenebilir. Bunlardan birincisi her hangi bir üyenin, örneğin öğretmenin davranışıdır. Sonra örgütün davranışı, yani okul içinde olup biten olaylar gelir. Bir de çevrede oluşan olayları sayabiliriz. Son olarak bu üçü arasındaki ilişkilerin ve etkileşimin incelenmesi gerekir. Bu araştırmada; ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin görüşlerine göre, ilköğretim okulu yöneticilerinin okul sağlığına etkileri belirlenmeye çalışılacaktır. Bu nedenle araştırmanın yürütülmesinde tarama modeli kullanılmıştır. Bu çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. Yayınlar dır. Bu bölüm üç ana bölümde incelenmiştir. Bu ana bölümler: örgüt sağlığı, okul sağlığı ve ilgili araştırmalardır. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi ile ilgili bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde elde edilen bulgular incelenmiştir. Bu bulgulardan elde edilen bilgiler beşinci bölümde Tartışmalar bölümü adı altında yorumlanmıştır. Altıncı bölüm Sonuçlar ve son bölüm Öneriler dir. Araştırmanın bazı önemli sonuçları şunlardır: İstanbul ilinde çalışan öğretmenlerin büyük çoğunluğu 25-29 yaş arasındadır. Erkek öğretmenler bayan öğretmenlere göre, okul yöneticisinin her öğretmenle etkili iletişim kurduğunu belirtmişlerdir. Okul yöneticisinin, öğretmenleri ilgilendiren kararları onlara zamanında ulaştırdığına bayan öğretmenler erkek öğretmenlere göre fazla katılmaktadır. Okul yöneticisinin okul içindeki farklı grupları güç ve otorite ile bastırmaya çalıştığına branş öğretmenlerinin sınıf öğretmenlerine göre daha fazla katıldıkları saptanmıştır. Okul yöneticisinin, toplantılarda yaşanan görüş ayrılıklarını birleştirip, amaçlara yönelttiklerine resmi okul öğretmenleri özel okul öğretmenlerine göre daha fazla katılmaktadır. Okul yöneticisinin, öğretmenlere daha rahat çalışmaları için olanaklar sunduğuna 45 yaş ve üstü yaş grubunda bulunan öğretmenlerin diğer öğretmenlere göre daha fazla katıldıkları belirlenmiştir. Öğretmenler arasında çıkan görüş ayrılıklarının okul yöneticisince çözüldüğüne 6-10 yıl arası mesleki kıdeme sahip öğretmenler daha fazla katılmaktadır. Araştırmanın bazı önerileri şunlardır: Okul yöneticileri, okulun fiziksel ortamını öğretmenler için daha çekici hale getirecek çalışmalar yaparak öğretmenlerin okulda daha fazla kalmasını ve okulu benimsemelerini sağlamalıdır. Okul yöneticileri, çalıştıkları okullarda ilk olarak açık, kabul edilebilir ve başarılabilir hedefler koymalı, bu hedefleri çalışanlarla paylaşmalı ve sürekli onlarla iletişim içinde olmalıdır.

Healty individuals grow up in healty environments. School is one of the most important places of this environment. To train haelty students at school, firts of all the circumstances at school must be healty. The behaviors of the members at school may be examnined in different ways. First of all one of the school members, for example teacher's behavior than the organisation's (school ) behaviour and the events happennig around. Lastly the relations and the interaction between these three datums. Main reason of this study is to designate the affects of the priamry school directors' to the healty school atmosphere according to the ideas of the primary school teachers. For this reason the scanning model is used in the survey. The survey is made up seven sections. The first section is introduction. The second one is related publications. This sections are divided into three main parts. These main parts are organizational health , school health and related research. The obtained results are examined in section four. The result of section four is discussed in section five as discussion. The sixth section is results and the last section is suggestion. Some important results of the survey are: Most of the teachers who work in İstanbul are between the ages of 25 and 29. Male teachers states that the directors can communicate every teacher effectively. Female teachers states with a higher level that the school directors inform the teacher about the decicisions about them. The directors' style to control the different groups with force and authority is stated by branch teachers to class teachers. Uniting the different ideas which held in meetings is stated by state teachers rather than private school teachers. The oppurtinities which were given by the school director is stated by the teachers who are older than 45 years old than the others. Analyzing the problems between the teachers and solving these problems by the director is stated by the teachers who is workin for 6-11 years. Some suggetions of the survey can be concluded as : The school directors should work on the physical ambiance of the school to make it more attractive so the teachers will stay longer and consider the school. The school directors firstly must determine, acceptable and successive aims and share these aims with other teachers. And must communicate with them permanently.
Keywords: Eğitim; İlköğretim_Yöneticiler; Okul organizasyonu ve yönetimi; Okul Sağlığı; Okul sağlığı ve güvenliği