Türkiye’de özel finans kurumlarının yeniden yapılandırılması - Budur, Erdem (My University, 2003)
Özel Finans Kurumları, 4389 sayılı Bankalar Kanununda 17.12.1999 tarihinde 4491 sayılı Kanunla yapılan değişikliğe kadar yasal düzenlemeler hiyerarşisinde Kanun Hükmünde Kararnameden sonra gelmekte olan Bakanlar Kurulu Kararı ile faaliyetlerini sürdürmekteydi. Mali piyasalarda faaliyet gösteren ve çalışmalarında güven unsuru ön planda olan, ulaştıkları büyüklükler açısından hiç de küçümsenemeyecek boyutlara erişmiş Özel Finans Kurumlarının Kanun ile değil de bir Kararname ile faaliyetlerini sürdürüyor olmaları her zaman tartışma konusu olmuş, bu kurumların çalışanları ve sahipleri üzerinde tedirginlik oluşturmuştur. Bankalar Kanunda yapılan bu değişiklik ile özel finans kurumları da Bankalar Kanunu kapsamına alınmış ve kanun ilgili hükümlerine tabi kılınmıştır. Böylece özel finans kurumlarının bir tür banka mı yoksa banka dışı mali kuruluş mu -giderek, alelade bir ticari işletme mi- oldukları tartışması sona ermiş ve özel finans kurumları da açık bir biçimde banka alt türü olarak kabul edilmişlerdir. Bu çalışma ile Bankalar Kanununun özel finans kurumlarına olan etkileri anlatılmaya çalışılmıştır. On sekiz yıl önce Türk Hukuk ve Ekonomik yaşamına giren özel finans kurumları ile ilgili olarak bu güne kadar ileri sürülen en önemli eksiklik; özel finans kurumlarının özel bir kanuna veya özel bir kanuni düzenlemeye sahip olmadıkları idi. Bu gerekçe ile değişik amaç ve şekillerde açıklanan endişeler, yapılan tartışmalar, yeni Bankalar Kanunu'nun özel finans kurumlarını özel olarak düzenlemesi ile sona ermiştir. Special Finance Houses (SFHs) continued to operate on the basis of a Declaration of Council of Ministers, which comes, within the hierarchy of legislation, just after the Decision Having Force of Law, till the Act of Banks numbered 4389 was modified by the Act numbered 4491 in 17th December 1999. That the SFHs, which acted in financial markets and whose operations relied basically on confidence feeling of public opnion, still operated relying on such a relatively weak basis had been a subject to debates and a had caused the interested persons including clients, shareholders and employees to concern about their unambigious future. By the modification aforementioned, the SFHs became the objects or addressees of the Act of Banks, being subject to many of its provisions and taking its legal shelter. Hence, the debate over the nature of SFHs, whether they were a kind of bank, or a financial institution other than banks, or even an ordinary commercial enterprise, ended for ever. Now SFHs are regarded a sub-category in banking sector. By the thesis, it has been aimed at clarifying the impacts of the Act of Banks on Special Finance Houses. The most important deficiency of SFHs so far, which inaugurated eighteen years ago into the Turkish legal and economic life, was lack of law-based legal regulations special to these particular financial institutions. The so-called anxiety and debates, which have been expressed at different times for varying reasons in various ways, came to an end after the legislature regulated formation, management, operation and other issues of the SFHs within the framework of the Act of Banks alongside regular banks.
Keywords: Ekonomi; Finans Kurumları; Finansman ekonomisi; Kredi ve borç verme kuruluşları