Hemşirelerin öfke eğilimini etkileyen kişisel, çevresel ve mesleki faktörlerin değerlendirilmesi - Cebeci, Rıdvan (My University, 2018)
Amaç: Bu çalışma hemşirelerin iş yerindeki öfke eğilimlerinin düzeyi ve bunu etkileyen kişisel, çevresel ve mesleki faktörlerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini, İstanbul G.O.P. Taksim E.A.H. ve İstanbul Üsküdar Devlet Hastanesi’nde çalışan hemşireler oluşturmuştur. Örneklem, araştırmaya katılmayı kabul eden 224 kişiden meydana gelmiştir. Çalışmanın verileri Sosyo-demografik Veri Formu ve Sürekli Öfke-Öfke Tarz Ölçeği ve kullanılarak elde edilmiştir. Bulgular: Sürekli öfke erkeklerde, mesleğini sevmeyenlerde, hastalarla rahat iletişim kuramayanlarda, haftada üçten fazla nöbet tutanlarda, 25 yaş altı olanlarda, aşırı kontrol ile büyümüş ve ailede şiddet görmüş katılımcılarda yüksek bulunmuştur. Öfkeyi dışa yansıtma, gelir düzeyi düşük olanlarda ve iş yükünü ağır bulanlarda daha yüksektir. Katılımcıların içe yönelik öfke düzeyi kendini yalnız hisseden ve anne babasından şiddet gören katılımcılarda yüksek bulunmuştur. Katılımcıların öfke kontrol düzeyi, evli ve çocuğu olanlarda yüksek bulunmuştur. Sonuçlar: Bu sonuçlar, hemşirelerin sürekli öfke düzeylerinin yüksek olduğunu ve öfkelerini sağlıklı olarak ifade etmede yetersizlik yaşadıklarını göstermektedir. Hemşire, Öfke Eğilimi, Sağlık Personeli,

Purpose: This study was conducted to examine the level of the anger tendency of nurses at their workplace, and the personal, environmental and occupational factors affecting them. Material and Methods: The research universe consists of nurses working at Gaziosmanpaşa Taksim Training And Research Hospital and Üsküdar State Hospital in Istanbul. The sample results are obtained from 224 people who accepted to participate in the survey. Data of the study were obtained via the Socio-demographic Data Form and the State Anger-Anger Trait Scale. Results: Trait-anger is found to be high in males, those who don’t like their job, those who cannot comfortably communicate with patients, those who are on duty more than three times in a week, those who are under 25, those who were raised with control, and those who have experienced violence in the family. Reflecting anger is higher in those with low income, and those with a heavy workload. Participants' internal anger level is found to be high in those who feel alone and who have experienced domestic violence. The anger control level of participants is found to be high in those who are married and those who have kids. Conclusions: The results show that nurses’ state anger level is high and they feel inadequate to express their anger. Key Words: Nurse, Anger Tendency, Medical Personnel.
Keywords: Anger; Anger Tendency; Control (Psychology); Hemşiler; Hemşire; Hemşirelik çalışanları; Kontrol (Psikoloji); Medical Personnel; Nurse; Nurse Practitioners; Nurses; Öfke; Öfke Eğilimi; Önleme; Prevention; Psikoloji; Psychology; Sağlık Personeli