Birleşmiş Milletler Anlaşması (CISG) çerçevesinde uluslararası ticari satımlarda malların sözleşmeye uygunluğu - Özdemir, Hakan (My University, 2010)
Tez Özeti 1980 tarihli Uluslararası Mal Satımına İlişkin Birleşmiş Milletler Anlaşması (CISG - Viyana Konvansiyonu ) uyarınca malların sözleşmeye uygunluğu CISG madde 35, hasarın intikali CISG madde 36 ve malların muayenesi CISG madde 38 başlıklarının ulusal hukuk sistemleri ile karşılaştırılmalı olarak incelenmesidir. Konvansiyona taraf ülke mahkemeleri, tahkim kurulları ile uluslararası organizasyonlar tarafından verilmiş olan karar da çalışmanın en önemli kaynaklarından biridir. İncelenen maddelerden ilki olan CISG madde 35 uyarınca satıcı, miktarı, kalitesi ve türü sözleşmede öngörülen malları, sözleşmede belirtilen paket veya muhafaza içinde teslim etmek zorundadır. Bu bağlamda CISG anlamında önem sırası tarafların iradesi olacaktır. CISG madde 35/ 2 ise tarafların açıkça veya zımni olarak sözleşmede aksini kararlaştırmadıkları hallere ilişkin olarak malların sözleşmeye uygunluk kriterlerini belirtmektedir. Madde 36 uyarınca da sözleşme konusu mallara ilişkin hasarın alıcıya intikali anında mallar sözleşmeye uygun olmalıdır. Sözleşmeye aykırılık hasarın intikali anında mevcut olduğu sürece sözleşmeye aykırılığın ortaya çıkış anının hasarın intikalinden sonra oluşu satıcının sorumluluğunu bertaraf etmeyecektir. Madde 38 ise mallara ilişkin ifanın sözleşmeye aykırı olması halinde alıcı tarafından Konvansiyonun kendisine sağladığı haklardan yararlanabilmek için yapılması gereken muayeneye ilişkindir. Muayenenin nasıl ve hangi sürede yapılması gerektiği ve hangi hallerde ertelenebileceği hallerini düzenlemektedir. Son olarak ispat yükümü CISG’ de açık olarak tanımlanmamıştır. Ancak ispat yükünün kimde olduğu konvansiyonun kendisinden ve somut olayın özellikleri de göz önünde bulundurularak belirlenebilecektir.

of the Thesis Examination of the titles of conformity of the goods (CISG article 35), passing of risk (CISG article 36) and examination of the goods (CISG article 38) in comparison to the domestic laws according to United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods. Courts’ and arbitrations’ decisions of participants of CISG and International Organisations’ decisions are also considered to be one of the significant sources in this study. As per CISG article 35, the first article examined in this study, the seller must deliver goods which are of the quantity, quality and description required by the contract and which are contained or packaged in the manner required by the contract. According to CISG article 35/ 2 states compatibility criteria of the goods except where the parties explicitly or implicitly have agreed otherwise. Article 36 lays down the rule that the seller is liable for any lack of conformity which exist at the time of passing of risk to the buyer. It shall not rule out the liability of the seller provided that the lack of conformity exists when the risk passes to the buyer, even though it becomes apparent after that time. Article 38 is related to the examination which must be performed by the buyer for him to claim the rights provided to him by the Convention. The provision also lays down the method and the period of the examination and in which situations the examination can be deferred. Finally the burden of proof is not expressly described in the CISG. However who bears the burden of the proof can always be inferred form the Convention itself and considering the circumstances of the present case.
Keywords: Hukuk_Özel Hukuk