Biyoseramik esaslı kanal dolgu patlarının fiziksel özelliklerinin incelenmesi - Mert, Deniz Burcu (My University, 2024)
Amaç: Bu araştırmanın amacı farklı biyoseramik bazlı kanal dolgu patlarının fizikokimyasal özelliklerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu amaçla beş biyoseramik esaslı kanal patı; MTA Fillapex, TotalFill BC Sealer, BioRoot RCS, GuttaFlow Bioseal, Dia-Root Bio Sealer, epoksi rezin esaslı kanal patı (AH Plus) ile karşılaştırıldı. Üretici firma talimatlarına uygun şekilde her bir kanal patından 10 adet örnek hazırlandı ve radyoopasite, çözünürlük, akıcılık ve boyutsal değişiklik testleri için değerlendirildi. Veriler tek yönlü ANOVA ve Tukey post hoc testleri kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi (p<0,05). Bulgular: AH Plus, test edilen tüm biyoseramik esaslı kanal patlarından istatiksel olarak daha yüksek radyoopasite göstermiştir (p<0,01). TotalFill BC Sealer diğer kanal patlarına göre anlamlı derecede daha fazla çözünürlük göstermiştir (p<0,01). Dia-Root Bio Sealer, BioRoot RCS ve AH Plus patları ISO standartlarına uygun olarak %3’ten daha az çözünürlük göstermiştir. TotalFill BC Sealer ve MTA Fillapex diğer kanal patlarından daha yüksek akıcılık göstermiştir. (p<0,01). MTA Fillapex %1’den az büzülme gösterirken Dia-Root Bio Sealer, GuttaFlow Bioseal, BioRoot RCS, TotalFill BC Sealer ve AH Plus kanal patları %0,1’den fazla ekspansiyon göstermiştir. Sonuç: Test edilen tüm kanal patları radyoopasite ve akıcılık açısından ISO standartlarına uygun bulunmuştur. Test edilen kanal patları arasında sadece MTA Fillapex ISO standartlarına uygun boyutsal stabilite göstermiştir. Dia-Root Bio Sealer, BioRoot RCS ve AH Plus kanal patları ISO standartlarına uygun çözünürlük oranı göstermiştir. Dia-Root Bio Sealer patı ise, radyoopasite, akıcılık ve çözünürlük miktarları uygun bulunurken, boyutsal değişiklik oranının ISO standartlarından daha yüksek olduğu görülmüştür.

Objective: The aim of this study is to evaluate the physicochemical properties of different bioceramic-based root canal sealers. Material and Methods: Five bioceramic-based sealers; MTA Fillapex, TotalFill BC Sealer, BioRoot RCS, GuttaFlow Bioseal, Dia-Root Bio Sealer were compared with epoxy resin based sealer (AH Plus) for this purpose. Ten samples of each sealer were prepared in according to the manufacturers’ instructions and evaluated for radiopacity, solubility, flow and dimensional change tests. The data were statistically analyzed using one-way ANOVA and Tukey post hoc tests (p<0,05). Results: AH Plus showed statistically higher radioopacity than all tested bioceramic-based sealers (p<0,01). A significantly higher solubility rate was observed for TotalFill BC Sealer (p<0,01). Dia-Root Bio Sealer, BioRoot RCS and AH Plus showed solubility rate less than 3% in compliance with ISO standards. TotalFill BC Sealer and MTA Fillapex showed higher flow rates than other tested sealers (p<0,01). Dia-Root Bio Sealer, GuttaFlow Bioseal, BioRoot RCS, TotalFill BC Sealer and AH Plus exhibited expansion above 0.1%, while MTA Fillapex showed shrinkage less than 1%. Conclusion: All the tested sealers met the ISO requirements for radioopacity and flow. Among the tested sealers only MTA Fillapex showed dimensional stability consistent with ISO standards. Dia-Root Bio Sealer, BioRoot RCS and AH Plus exhibited solubility rate in compliance with ISO standards. The recently introduced Dia-Root Bio Sealer demonstrated adequate radioopacity, flow and solubility, but its dimensional change rate was found to be higher than required by ISO standards.
Evaluation of the physical properties of different bioseramic based root canal sealers
Keywords: biyoseramik; çözünürlük; Dia-Root Bio Sealer; Endodonti; Endodontics; fiziksel özellikler; physical properties; radioopacity; radyoopasite bioceramics; solubility