Teaching English vocabulary through latinate word parts to undergraduate students learning english as a foreign language - Karlıova, Hayriye (My University, 2009)
YABANCI DİL OLARAK İNGİLİZCE ÖĞRENEN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE LATİN KÖKENLİ KELİME BİRİMLERİYLE İNGİLİZCE KELİME ÖĞRETİMİ Bu deneysel çalışma, temelini, yabancı dil olarak

öğrenen üniversite öğrencilerine Latin kökenli sözcük birimleriyle İngilizce kelime öğretimi vermenin, sözcük dağarcığı edinimini kolaylaştıran etkin bir yöntem olduğu ve aynı zamada, sözcüksel bilginin hem derinliğini arttıran hem de kapsamını genişleten yararlı bir araç sağladığı varsayımından almaktadır. Çalışma, Türkiye’deki bir devlet üniversitesinin İngilizce öğretmenliği bölümünde gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar akademik çalışmalarının ilk dönemindeki birinci sınıf öğrencileri ile yedinci dönemindeki son sınıf öğrencileridir. Birinci sınıf öğrencileri deney ve kontrol gruplarını oluşturmak üzere tarafsız yöntemle ikiye ayrılmış, son sınıf öğrencileri ise ikinci kontrol grubu olarak işlev görmüştür. Birinci sınıf öğrencilerine, Latin kökenli İngilizce sözcüklere ilişkin bilgilerini ölçmek için bir ön-test uygulanmış ve yalnızca deney grubuna bu testteki sözcükleri oluşturan Latin kaynaklı kök ve ek birimlerini kapsayan bir eğitim verilmiştir. Bir dönemlik bu eğitim, on sözcük kökü, on ön ek, ve on dört son ek içermektedir; ayrıca, ön-testteki İngilizce sözcüklerin hiçbiri bu eğitim programına dahil edilmemiştir. Öğrencilerin gelişimini gözlemek amacıyla, çalışma boyunca bir ara dönem, bir de dönem sonu sınavı yapılmıştır. Dönem sonunda ise, sözcük öğrenimi konusunda verilen eğitimin etkisini görmek amacıyla, dönem başında uygulanan test, bu defa son-test olarak hem birinci sınıf deney grubu ve kontrol grubu öğrencilerine, hem de son sınıf kontrol grubu öğrencilerine tekrar uygulanmıştır. Ayrıca, verilen kelime eğitimi konusundaki öğrenci düşüncelerini almak amacıyla, gönüllü olarak katılmayı kabul eden deney grubu öğrencileriyle mülakat yapılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, deney grubu öğrencilerinin son testten aldığı puanlar ile, birinci sınıf kontrol grubu öğrencilerinin aynı testten aldığı puanlar karşılaştırıldığında, Latin kaynaklı köken bilgisi eğitiminin İngilizce sözcük dağarcığı edinimi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir yarar sağladığını göstermektedir. Dönem arasında ve dönem sonunda yapılan gelişim testlerinden alınan puanların analiz sonuçları da, uygulanan Latin kökenli sözcük bilgisi eğitiminden yarar sağlandığını gösteren, istatistiksel olarak anlamlı bir artışa işaret etmektedir. Birinci sınıf deney grubu öğrencilerinin son-testten aldığı puanlarla, köken bilgisi eğitimini almamış olan son sınıf öğrencilerinin aynı testten aldığı puanların karşılaştırması, öğrencilere sözcük kökenlerinin doğrudan öğretilmesinin, onların bu bilgiyi, son sınıf öğrencileri lehine olan üç yıllık öğrenim farkını dengeleyecek biçimde, önceden edinmeleri konusunda yardımcı olabileceğine işaret etmektedir. Yapılan mülakatlardan elde edilen öğrenci görüşlerinin analizi, deney grubu öğrencilerinin Latin kökenli kelime birimleri konusunda aldıkları eğitimden memnun olduklarını göstermektedir. Görüş bildiren öğreciler, kök ve ekler yardımıyla sözcük dağarcığı edinmenin yararlarının farkına vardıklarını ve, geleceğin İngilizce öğretmenleri olarak, bu sistemi hem kendileri öğrenmek istediklerini, hem de ileride öğrencilerine öğretme konusunda istekli olduklarını iletmişlerdir. Anahtar sözcükler: Latince kökler, Latin kökenli sözcük birimleri, Sözcük bilgisi, Sözcük edinimi, Sözcük bilgisi testleri. ABSTRACT TEACHING ENGLISH VOCABULARY THROUGH LATINATE WORD PARTS TO UNDERGRADUATE STUDENTS LEARNING ENGLISH AS A FOREIGN LANGUAGE This experimental study is based on the assumption that teaching English vocabulary through Latinate word parts to undergraduate students learning English as a foreign language is an efficient means of facilitating vocabulary acquisition and also provides a useful tool for expanding the depth and breadth of lexical knowledge. The study was carried out at the Department of English Language Teacher Training in a state university in Turkey. The participants were the freshmen students in their first semester and the senior students in their seventh semester of academic study. Freshman class was randomly divided into two in order to form the treatment and control groups, and the senior class functioned as the second control group. A pre-test was administered to freshman students as to assess their knowledge of Latinate English words, and only the treatment group received instruction on the Latinate word parts. The semester-long teaching covered ten roots, ten prefixes and fourteen suffixes, and none of the words in the pre-test was included in the instruction program. In the course of the semester, also a mid-term and a final test were utilized to gauge the progress the treatment group students made. At the end of the semester, the pre-test was administered once more as the post-test to both the treatment and freshman class control group students, as well as to the senior class control group participants in order to observe the effect of Latinate word-part instruction on vocabulary learning. Furthermore, interviews with the treatment group students who volunteered to take part in were carried out as to elicit their opinions on the instruction program. The results of this study indicate a statistically significant difference between the post-test scores of the treatment and the freshman control group students which suggests that Latinate word-part instruction has a positive effect on English vocabulary acquisition. The analysis of scores obtained from the mid-term and the final tests also indicates a statistically significant increase, implying a meaningful benefit derived from the Latinate word-part instruction carried out. Comparison of the post-test scores obtained by the treatment group students with those of the senior class control group participants who took the same test but who did not receive the same instruction suggests that explicit teaching of Latinate word-parts helps students to acquire this knowledge in advance, balancing the three years’ advancement of the senior-class members. The analysis of student opinions obtained during the interview sessions show that treatment group students were satisfied with the Latinate word-part instruction they received. The interviewees expressed that they became cognizant of the benefits of learning vocabulary with the aid of roots and affixes, and that, as the future teachers of English, they were willing to utilize the system in both learning vocabulary themselves and also in teaching their prospective students. Key-words: Latinate roots, Latinate word-parts, Vocabulary learning, Word knowledge, Word knowledge tests.
Yabancı dil olarak İngilizce öğrenen üniversite öğrencilerine latin kökenli sözcük birimleriyle ingilizce kelime öğretimi
Keywords: İngiliz Dili; KELİME BİLGİSİ_ İngilizce