Poliaminler ve kanser; Kanserli hastaların beslenmesinde poliaminlerin rolleri - Büyükuslu, Nihal; Erdoğdu Eröz, Seda (My University, 2015)
Poliaminler (putresin, spermidin ve spermin) tüm canlılarda bulunan bazik moleküllerdir. Hücre büyümesi, farklılaşması, DNA, RNA ve protein sentezinden sorumludurlar. Hücrelerde endojen olarak üretildikleri gibi diyet yoluyla ekzojen olarak da alınırlar. Kanserli dokularda, poliamin sentezinden sorumlu enzimlerin aktiviteleri artar, buna bağlı olarak poliamin sentezinde de artış görülür. Dolayısıyla kanser hastalarının kan ve idrarında poliamin seviyesi yüksektir. Düşük poliamin içerikli diyetlerin kanser hastalarının yaşam kalite ve sürelerini olumlu etkilediği belirtilmektedir. Bu derlemenin amacı, poliaminlerin kanser oluşumundaki rolleri ve düşük poliamin içeren diyetle beslenmenin, hastalığın gelişimi ve kanserli hastaların yaşam kaliteleri üzerine etkilerini anlatmak, şimdiye kadar yapılan çalışmaları özetlemektir
Keywords: Poliamin, kanser, beslenme, putresin, spermidin, spermin