Avrupa Ekonomik ve Parasal Birliği ve EURO’nun Türkiye ekonomisine etkileri - Evren, Ebru (My University, 2004)
AVRUPA EKONOMİK VE PARASAL BİRLİĞİ VE EURO' NUN TÜRKİYE EKONOMİSİ' NE ETKİLERİ 21. yüzyılda dünyada ekonomi alanında görülen en önemli gelişme, sosyo-kültürel ve ekonomik yapıları farklı olan 11 Avrupa ülkesinin bir araya gelerek ekonomik ve parasal birliği oluşturup tek para birimi ''Euro'' yu kabul etmeleri olmuştur. 2. Dünya savaşı sonrasında globalleşmenin yoğunlaştığı bir dönemde çeşitli bölgesel entegrasyon ve parasal birlik denemeleri yapılmıştır. Bu çerçevede Avrupa Ekonomik ve Parasal Birliği'nin etki alanın büyüklüğü onu diğer ekonomik ve parasal birlik çalışmalarından farklı kılmıştır. 1 Ocak 1999'da yürürlüğe giren Euro ekonomik entegrasyon sürecinin son aşaması olmuştur. Euro, hem AB piyasaları hem de dünya piyasalarında kısa zaman içerisinde kabul görmüştür. Uluslararası para piyasalarında yıllardır hakim konumda olan ABD Doları ile rekabete giren Euro, dünya para piyasalarını iki kutuplu bir yapıya dönüştürmüştür. Dünya piyasalarını etkileyen Euro'nun, Avrupa ile yoğun ekonomik ilişkileri olan, AB'ye tam üyeliği hedefleyen ve bu doğrultuda Gümrük Birliği Antlaşmasını imzalayan Türkiye üzerinde de önemli etkileri görülecektir. Bu çalışmada, ekonomik entegrasyonunu tamamlayarak sürekli genişleyen ve siyasi birliğe doğru hızla ilerleyen AB para biriminin dünyada ve Avrupa'da oluşturduğu etkilere ve Euro'nun Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerine değinmeye çalışılmıştır.

THE EUROPEAN ECONOMIC AND MONETARY UNION AND THE EFFECTS OF EURO ON TURKISH ECONOMY The most important development in economic field in 21st century is that 11 European countries which represent different social-culturel and economic appearences have come together to organize economic and monetary union and have accepted Euro as just one currency. After the Second World War when the globilazation was so intensive, some of regional integration and monetary union were attempted. In this case European Economic and Monetary Union's (EEMU) great zone of influence made it different fom other economic and monetary union. Euro which was effective in 1st January in 1999 and the last stage of Economic Integration.Euro was accepted in EU markets and also worlds markets in a very short time. Euro became a competitive against US Dolar which had been leading the international monetary markets so Euro occured the world money markets to be divided into two far side. Euro has affected the third world countries in positive way and negative way as well. As Euro has afffected the world markets, also will influence the Turkey considerable which has got intensive economic relationship with Europe and would like to have full membership of EU and signed the Costums Union Agrement. In this essay I tried to indicate that having reached economic integration and lasting expand and approach towards political union What the EU currency's impacts in Euro and world are. And I also want to represent that what the Euro's influences in Turkish economy are.
Keywords: Avrupa Para Birliği; Döviz; Ekonomi; Euro; Finansman ekonomisi; Para; Para_Avrupa Birliği