Otomatize işitsel kortikal potansiyel ölçümünün, işitme cihazı performansını değerlendirmedeki yeri - Güven, Gökçe (My University, 2013)
Bu çalışmada normal işiten ve işitme kayıplı olup, işitme cihazı kullanan çocukların santral işitsel maturasyonu P1 latansı kullanılarak değerlendirilmiştir. İşitme cihazı kullanan çocukların santral işitsel maturasyonu, normal işiten akranlarıyla karşılaştırılarak işitme cihazı performansının objektif bir yöntemle değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmaya normal işiten, 4.4 -16.0 yaş arası (ort 7.7 yaş) 46 çocuk ile 3.2 -12.2 yaş arası (ort 8 yaş) 50 işitme kayıplı cihaz kullanıcısı çocuk dahil edilmiştir. Normal işiten çocuklarda herhangi bir nörolojik, otolojik ve lisan problemi olmaması gözönüne alınmıştır. İşitme kayıplı grupta ise aktif orta kulak problemi olan çocuklar çalışmaya dahil edilmemiştir. P1 latansı, her iki katılımcı grubunda da / m/ , / g/ , / t/ uyaranları için kaydedilmiştir. Normal işiten grup için 55, 65, 75 dB SPL ses şiddet seviyesinde her uyaran için kayıt alınmıştır. İşitme kayıplı grupta ise öncelikle 65 dB SPL şiddet seviyesinde kayıt alınmıştır. Kooperasyon sorunu olmadığı sürece 55 ve 75 dB SPL seviyelerinde de kayıt yapılmıştır. Kayıt sistemi olarak, HEARLab İşitsel Uyarılmış Kortikal Potansiyel Kayıt Sistemi kullanılmıştır. Normal işiten çocukların yaşları ve P1 latansları arasında anlamlı bir ilişki olduğu, yaş ilerledikçe P1 latansında da kısalma meydana geldiği görülmüştür. İşitme kayıplı ve normal işiten gruptaki P1 latans ortalamaları karşılaştırıldığında, işitme cihazı kullanımına karşın işitme kayıplı gruptan elde edilen P1 latans ortalamalarının normal işitenlere göre uzun olduğu görülmüştür. İşitme kayıplı grupta özellikle erken dönemde cihaz kullanmaya başlayan çocukların P1 latanslarının, normal işiten yaşıtlarının latans değerlerine daha sıklıkla ulaştıkları görülmüştür. Sonuç olarak normal işiten ve işitme kayıplı çocuklarda elde edilen İUKP kayıtları işitsel sistem maturasyonu hakkında bilgi sağlayarak işitme cihazı performansının objektif bir biçimde değerlendirilmesine olanak sağlamaktadır. latansı, işitme cihazı performansı, işitsel maturasyonu

Evaluating Hearing Aids Performance with Automatized Auditory Cortical Evoked Potentials in Hearing Impaired Children In this study P1 latency was recorded to compare the maturation of central auditory system (CAS) in normal hearing children and hearing impaired children with hearing aids. The aim of the study is to evaluate the hearing aid performance objectively by comparing the maturation of CAS in hearing impaired children with their normal hearing peers. 46 normal hearing children, ranging between 4.4-16.0 years and 50 hearing impaired children with hearing aids, ranging between 3.2-12.2 years were included. There were no neurological, otological and language problems in normal hearing children. Children with middle ear infections were excluded in hearing impaired group. In the both groups / m/ , / g/ , / t/ speech stimulus was used to evoked P1 wave. In normal hearing group all stimulus types and sound intensity levels were used (55, 65, 75 dB SPL for / m/ , / g/ , / t/ sounds) for recording. In hearing impaired group responses to 65 dB SPL were recorded firstly. In the case there was a robust wave as a response to 65 dB SPL and no cooperation issue with child, 55 dB SPL and 75 dB SPL sound intensity level were also presented for recording, respectively. HEARLab CAEP Recording System was used for all the CAEP recordings. A significant relationship was found between the age of normal hearing children and P1 latency, as the age increased, P1 latency decreased. Comparing the averages of the P1 latency between two groups, P1 latency averages of hearing impaired group was prolonged despite using hearing aids. On the other hand early amplification was simplified maturation in hearing impaired group. As a result CAEP provides objective and reliable information about central auditory system maturation by comparing normal hearing group and hearing impaired group to evaluate hearing aid performance. Key words: P1 latency, hearing aid, central auditory system maturation.
Keywords: İşitme Bozuklukları, Çocuklarda; Konuşma Bozuklukları; Odyoloji