Hattat Nazif Efendi ve eserleri - Kayhan, Selvinaz (My University, 2006)
HATTAT NAZİF EFENDİ VE ESERLERİ Mehmed Nazif Efendi 1846’da Rusçuk’ta doğmuştur. Ailesi ile birlikte Dobruca’ya oradan da kardeşi Akif ile birlikte İstanbul’a gelmiştir. Saray mektebine girmiş, orada Vahdetî Efendi’den hat dersi almıştır. Daha sonra ise Sâmi Efendi’den yazı çeşitlerini (ta’lîk, celî divânî) öğrenmiştir. Nazif Efendi saray okulundan sonra askeri matbaaya geçmiş, haritaların yazılarını yazmıştır. Bu yazıda çok başarılı olmuş vefat edene kadar da bu mesleği devam ettirmiştir. Vefatından sonra da yerine öğrencisi Hamit Aytaç geçmiştir. Nazif Efendi 1913’de vefat etmiştir. Kabri Beşiktaş’ta Yahya Efendi kabristanındadır. Nazif Efendi cömert ve dindar bir kişiymiş. Kıyafetlerinden dolayı kendisine “Çizmeli Hattat”, “Çantalı Hattat” denilirmiş. Nazif Efendi özellikle celî yazı da ve taklitte çok başarılıymış. Celî yazının büyüğü ve küçüğü arasında çok fazla fark olmadığını söylermiş. Levhaları, kitâbeleri, mezar taşı yazıları ve çeşme kitâbeleri oldukça güzeldir. Bu eserler İstanbul’daki saray ve müzelerde ve kütüphane arşivlerinde bulunmaktadır. Kitâbelerse Yıldız Saat Kulesi, İstanbul Merkez Komutanlığı, Selimiye Askerî binasındadır. Mezar taşları ise Fatih Camii, Üsküdar Yeni Camii gibi camilerin mezarlıklarındadır. Nazif Efendi yaşadığı dönemde Hat Sanatımız için çok güzel eserler meydana getirmiş, kendisinden sonra gelenlere de örnek olmuştur. Biz de bu çalışmamızda Nazif Efendi gibi kıymetli bir hattatın hayatını inceleyip, eserlerini toplayabildiğimiz kadar bir araya getirerek özellikleri ile ortaya koymaya çalıştık. Umuyoruz ki bu araştırmamız bu alanda çalışma yapacak olanlara bir basamak teşkil eder. CALLIGRAPHER NAZİF EFENDİ AND HIS WORKS Mehmed Nazif Efendi was born in Rusçuk in 1846. With his family he migrated Dobruca, from there he migrated Istanbul with his brother Akif. He started the school of palace and learnt calligraphy lesson from Sâmi Efendi. After then he learnt ta’lîk, celî divânî lesson from Sâmi Efendi. After the school of palace, Nazif Efendi continued to work in military printing house and studied about the calligraphy of map. He was really successful in this area so that until he died, he continued this job. He died in 1913.His graveyard is in Yahya Efendi Cemetery in Beşiktaş. His personality was generous and religious. Because of his clothes Nazif Efendi was known as “the calligrapher in the boot” or “the calligrapher with the bag”. Nazif Efendi especially was good at celî writes and pretending. He claimed that there weren’t so many differences between the big and small celî writes. He wrote lots of valuable calligraphy especially signboard, inscription, epitaph and fountain. These works have been placed in palace, museums and archives of library in Istanbul. The calligraphy has been exhibiting in Yıldız Clock Tower, Istanbul Central Commandership, Selimiye Military Building. Epitaphs have been placed in graves some important mosques Nazif Efendi has been produced lots of valuable works in his period and he has been an example to young generation. We try to analyze such a valuable calligrapher life and his works features as much as possible. We hope that this work can be a step for people who will work about it.
Keywords: İslam Dini; İslam Tarihi_Biyografi