GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN SANAYİLEŞME SÜREÇLERİNDE TEKNOLOJİK ÖĞRENME DENEYİMLERİ: GÜNEY KORE ÖRNEĞİ VE ÇİN’İN “YETİŞME” ÇABALARI - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Bilim, teknoloji ve sanayi politikaları ülkelerin refah seviyesini doğrudan etkileyen unsurlardır. Gelişmekte olan ülkelerin sanayileşme süreçlerinde, büyüme hızını ve uluslararası rekabet gücünü artırmada bilim-teknoloji politikalarının önemli bir yeri olduğu yaşanan ülke deneyimleri ile daha iyi anlaşılmıştır. Günümüzde gelişmiş ülkeler gibi gelişmekte olan ülkeler açısından da, bilim-teknoloji politikalarının gündemi olarak inovasyon (yenilik) sistemi ve yeteneğini geliştirmenin ön plana çıkarıldığı görünmektedir. Bu bağlamda, gelişmekte olan ülkelerde teknolojik yetenek edinimi sorunsalının önem kazandığı söylenebilir. Bu sorunsala açılım getirme konusunda Güney Kore ve Çin’in teknolojik öğrenme pratiklerini tanımak yararlı olacaktır.

Policy on science, technology and industry are the factors directly affect prosperity level of countries. It was understood by experiences of countries that policy on science-technology plays a key role in increasing international competitive power and growth rate during industrialization processes in developing countries. It is seen that innovation system and capability as agenda of policy on science-technology has become remarkable for developing countries as well as developed countries. In this context, we can say that the problem of acquiring technological capability in developing countries has become more important and significant. It is thought that it might be useful to get to know technological learning practices in South Korea and China in terms of bringing expansions to this problem.
TECHNOLOGICAL LEARNING EXPERIENCES DURING INDUSTRIALIZATION PROCESSES IN DEVELOPING COUNTRIES: THE CASE OF SOUTH KOREA AND "CATCH-UP" EFFORTS OF CHINA