Deneysel verileri değerlendirme imkanı tanıyan ve dönüt verebilen sanal laboratuarların geliştirilmesi - Özdener, Nesrin; Erdoğan, Barış (Eğitim Bilimleri Dergisi, 2001)
Bu çalışma ile “deneyi uygulama imkanı vermekle kalmayıp deneysel verileri analiz edebilme fırsatı tanıyan ve dönüt verebilen bir simülasyon nasıl olmalı?” sorusuna cevap aranmıştır. Çalışmada geliştirilen simülasyon ile dinamiğin temel yasası olarak bilinen Newton’un II. Hareket yasasından çıkan sonuçların öğrenciler tarafından gözlenerek değerlendirilebilmesi amaçlanmıştır. Yazılımda geliştirme aracı olarak Delphi ve Flash 5, görsel tasarım aracı olarak Photoshop kullanılmıştır. Seçilen konunun gerek orta öğretim gerekse üniversite müfredatında yer alıyor olması nedeniyle, Lise-1 fiziği veya genel Fizik dersi alan tüm öğrenciler hedef kitle olarak belirlenmiştir. Geliştirilen simülasyon, hazırlanan iki farklı görüşme–gözlem protokolü yardımı ile Fen Eğitimi ve Bilgisayar Destekli Eğitim açısından ilgili uzmanlar tarafından incelenmiştir. Konu uzmanlarına yönelik değerlendirme sonuçlarının da verildiği çalışmanın sonucunda ayrıca önerilerde yer almaktadır.
Keywords: Bilgisayar Destekli Fen Eğitimi Sanal Laboratuarlar, Kinematik