İlköğretim 6.sınıf öğrencilerinin “dünyanın hareketleri ve sonuçları” konusunun işlenişinde etkin öğrenmenin verimliliği - Güner, M. Kamil (My University, 2005)
Öğrencilerin öğrenme verimliliğinin arttırılması Dünya'nın ve Türkiye'nin gündeminde çok büyük önem taşımaktadır. Bu durumun gelişebilmesi için etkin öğrenme uygulamaları çok önemlidir. Etkin öğrenme çalışmalarının öğrenme üzerindeki etkisinin deneysel çalışmalar ile araştırılması, bu kuramın daha yakından tanınmasına yol açacak ve öğrenme üzerindeki etkisinin çok daha açık bir biçimde ortaya konmasını sağlayacaktır. Bu araştırma 6. Sınıf Sosyal Bilgiler, Coğrafyamız ünitesinin 1. Dünyamızı tanıyalım, 2. Dünya'nın hareketleri ve sonuçları; a. Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki hareket ve sonuçları, b. Dünya'nın güneş çevresindeki hareketi ve sonuçları konusu ile sınırlıdır. Bu araştırma 2003-2004 Öğretim Yılı'nda, İstanbul İli Kadıköy İlçesi Bahariye İlköğretim Okulu'nda okuyan 69, 6. sınıf öğrencisi üzerinde yapılmıştır. Uygulanan etkin öğrenme yöntem ve teknikleri, ön araştırma çalışmaları, işbirliğine dayalı yöntemlerden şans grupları oluşturma, gösteri, deney çalışmaları, kart oyunu, ortak metin oluşturma, bireysel

çıkarma, soru-cevap, bilgi kartları, şarkı sözü yazma, konu şarkısı oluşturma, konu ile ilgili resim sergisi açma, benzetim çalışmaları, kavram haritası çalışmaları gibi yöntem ve teknikler ile sınırlıdır. Araştırmada Niceliksel olarak; Başarı testi (ön test, son test, hatırlama testi), Sosyal Bilgiler dersine yönelik tutum ölçeği (ön test ve son test) deney ve kontrol grubuna uygulanmış, deney ve kontrol grubunun karşılaştırılması çalışmanın veri tabanının önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Ayrıca niceliksel olarak da çalışma bittikten sonra öğrenciler ile görüşülmüş, onların görüşleri F (frekans) tablosuna dönüştürülmüştür. Bu çalışmaların yanında her soru bazında verilen doğru cevap yanıtları kontrol edilerek, içeriğe göre ayrıntılı analiz yapılmıştır. Bu çalışmada, Deney ve Kontrol grubunun Bilgi Başarı Testi Ön test puanları arasında istatistiksel bir fark olmadığı halde, aynı grupların Bilgi Başarı Testi Son test puanları arasında deney grubunun lehine anlamlı bir fark vardır. Kontrol Grubunun Bilgi Başarı Testi Ön test ve Son test puanları arasında anlamlı bir fark yok iken, Deney Grubunun Bilgi Başarı Testi Ön test ve Son test puanları arasında anlamlı bir fark vardır. Deney Grubunun Sosyal Bilgiler dersine yönelik ön tutum ve son tutum puanları arasında tutumlarda olumlu bir gelişme gözlenirken, Kontrol Grubunun tutum ölçeğinde ön tutum ve son tutum puanları arasında anlamlı bir ilişki yoktur. Yaptığım bu araştırmada öğrencinin işin merkezinde olduğu, sorumluluğu aldığı ve uygulamaları kendisi yaptığı bir ortamda Coğrafya ve Dünyamız Ünitesi gibi soyut konuların öğrenilebilmesinde bile öğrencinin gelişme gösterdiği görülmektedir. Etkin öğrenme uygulamaları ile öğrencilerin istekleri ve mutlulukları artmakta, bu da akademik başarının gelişmesini getirmektedir. ABSTRACT In agenda of the world and of Turkey, the provision of increase in learning efficiency of students possesses a very big importance. Active learning applications are paramount in order to obtain improvements in this issue. Analysis with experimental studies in effect of studies of active learning on learning shall lead to a closer acknowledgment of this theory and shall provide clearer putting forward its effect on learning. This research is limited with the subject of 6th Grade Social Science, Geography unit, 1. Lets recognize our world, 2. Motion of the world and its consequences; a. Motion of the world around its own axis and its consequences, b. Motion of the world around sun and its consequences. This research was carried on 69 students in 6th Grade in Bahariye Primary School in İstanbul province Kadıköy district in 2003-2004 education year. The applied active learning methods and techniques are limited in preliminary research work, methods based on cooperation like formation of chance groups, demonstration, experimentation, cart play, formation of joint text, individual briefing, question-answer, knowledge cards, writing lyrics, composing a song for the issue, organizing paint exhibition on the issue, simulation works, concept map works. In the quantitative research carried Knowledge Achievement test (pre test, post test and remembrance test), Attitude Scale for Social Science course (pre test and post test) were given to Experiment Group and Control Group, and comparison carried between Experiment Group and Control Group forms a very important part of the data base of the work. In addition, interviews with the students were conducted upon completion of the quantitative research and their views are cast in F (frequency) table. Besides all these works, correct answers for each and every question were checked and a detailed analysis was carried according to the content. There is not a statistically significant difference between Knowledge Achievement test pre test points of Experiment Group and Control Group, although there is a significant difference between Knowledge Achievement test post test points of these groups in favor of Experiment Group. There is not a significant difference between Knowledge Achievement test pre test and post test points of Control Group where there exists a significant difference between Knowledge Achievement test pre test and post test points of Experiment Group. A positive improvement is observable in the attitudes for the Social Science course as per pre attitude and post attitude points of Experiment Group, on contrary there is no significant relation between per pre attitude and post attitude points of Control Group. It is seen that the student recorded an improvement even in learning abstract issues like Geography and Our World Unit in a medium where (s)he is in the center of the work, undertakes the responsibility and carries the applications by (her)his own. Enthusiasm and happiness of the students get increased by applications of active learning and this brings the improvement of academic success.
Keywords: Eğitim; Eğitim, Sosyal Bilgiler; Okul organizasyonu ve yönetimi; Öğretim ve öğrenim yöntemleri