Lenfomalı (Hodgkin ve Non-Hodgkin) hastalarda yorgunluk sendromu ve etkileyen faktörler - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Bu çalışma, Hodgkin (HL) ve Non-Hodgkin lenfomalı (NHL) hastalarda akut yorgunluk sendromunun varlığını, düzeyini ve yorgunluğu etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Akut yorgunluk sendromunu değerlendirmek için “MD Anderson Cancer Center” tarafından geliştirilen “Kısa Yorgunluk Formu ( Brief Fatigue Inventory)” kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirilmesi için varyans analizi, korelasyon analizi ve t-testi kullanılmıştır. Lenfomalı olgularda genel yorgunluk düzeyi ve günlük faaliyetlerin, yorgunluktan etkilenme düzeylerinin orta derecede olduğu saptanmıştır. Lenfomalı olgulardan; ileri yaştakilerde, kadınlarda, okuma-yazma bilmeyenlerde, dul ve boşanmış olanlarda, ev kadınlarında, başka bir kronik hastalığı olanlarda, klinikte yatarak tedavi alanlarda yorgunluk hissinin daha fazla olduğu saptanmıştır (p<0.05). HL ve NHL arasında genel yorgunluk düzeyleri ve günlük faaliyetlerin etkilenme düzeyleri açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç olarak, lenfomalı hastalarda sık karşılaşılan akut yorgunluk sendromunun düzeyinin belirlenmesi önerilmektedir.

This study was designed to evaluate the presence and the level of acute fatigue syndrome in patients with Hodgkin’s and Non-Hodgkin’s lymphoma. Another aim was to define the risk factors that influence the fatigue. To evaluate the acute fatigue syndrome a questionnaire developed by The MD Anderson Cancer Center called “Brief Fatigue Inventory” was used. Data from the study was analyzed with variance analysis, correlation and t-test. Overall fatigue level and the impact of fatigue on daily activities were moderate in patients with lymphoma. Advanced age, female sex, illiteracy, being widow or house wife, presence of other chronic disease, hospitalization during chemotherapy were all potential factors that correlated with increased feeling of fatigue (p<0.05). Considering overall fatigue level and its impact on daily activities, there was no significant difference between patients with Hodgkin’s and Non-Hodgkin’s lymphoma (p>0.05). In conclusion, it is recommended that the level of acute fatigue syndrome, which is frequently seen in lymphoma patients, should be determined.
Fatigue syndrome in patients with lymphoma (Hodgkin and Non-Hodgkin) and influencing factors
Keywords: Genel ve Dahili Tıp