Bankacılık sektöründe gerçekleşen satın alma ve birleşmelerde verimlilik analizi - Gül, Feza (My University, 2009)
Satın Alma ve Birleşmeler, Bankacılık Sektörü, Verimlilik ÖZET BANKACILIK SEKTÖRÜNDE GERÇEKLEŞEN SATIN ALMA VE BİRLEŞMELERDE VERİMLİLİK ANALİZİ Dünyada, ülkelerin geneline bakıldığında yaygın bir şekilde bankacılık sektöründeki satın alma ve birleşmelerin geçekleştiği görülür. Ulusal ve uluslar arası bankalar, satın alma ve birleşmeler yoluyla bir araya gelmektedirler. Bankacılık sektöründe gerçekleşen bu birleşmelerin ana nedenlerinden biri ölçek ekonomilerinden faydalanmaktır. Satın alma ve birleşmeler yoluyla bankalar operasyonlarını önemli ölçüde genişletebilmekte ve masraflarını da aynı ölçüde düşürebilmektedirler. Satın alma ve birleşmelerin arkasında yatan diğer bir neden ise; bankaların birleşme yoluyla rakiplerini bünyelerine katarak rekabeti azaltmak istemeleridir. Bu yolla bankalar müşteri portföylerini birleştirmekte ve sektörde stratejik olarak üstünlük elde etmektedirler. Birçok ülkede bankacılık sektöründe uluslar arası birleşmeler ile bankalar, operasyonlarını farklı bölgelere genişletme imkanı bulabilmekteler. Ayrıca kapasitelerini, karlılıklarını ve verimliliklerini arttırabilmekte, sinerji yaratabilmektedirler. Araştırmada Türkiye’de bankacılık sektörünün gelişimi, Türkiye’de ve Dünyada bankacılık sektöründe yaşanan birleşmeler ve Türk Bankacılık sektöründe gerçekleşen birleşme ve satın almalardan Finansbank, Garanti Bankası, Denizbank, Oyakbank ve Yapıkredi Bankası incelenmiştir. Türkiye’ de gerçekleşmiş olan bu banka satın alma ve birleşmeleri incelenerek hisse devri öncesi ve sonrası verimliliklerinde yaşanan değişimi ortaya konmaya çalışılmıştır. Mergers and acquisitions, Banking Sector, Productivity

PRODUCTIVITY ANALYSIS ON MERGERS AND ACQUISITIONS IN THE TURKISH BANKING SECTOR Mergers and acquisitions in banking sector have become familiar in the majority of all the countries in the world. A large number of international and domestic banks all over the world are engaged in merger and acquisition activities. One of the principal objectives behind the mergers and acquisitions in the banking sector is to reap the benefits of economies of scale. With the help of mergers and acquisitions in the banking sector, the banks can achieve significant growth in their operations and minimize their expenses to a considerable extent. Another important advantage behind this kind of merger is that in this process, competition is reduced because merger eliminates competitors from the banking industry. Through mergers and acquisitions in the banking sector, the banks look for strategic benefits in the banking sector. In many countries, global or multinational banks are extending their operations through mergers and acquisitions with the regional banks in those countries. Furthermore mergers and acquisitions in the banking sector have the capacity to ensure productivity, profitability and synergy. In this research the improvement of banking sector both in Turkey and the world, mergers and acquisitions in Turkey are examined and example of Finansbank, Garanti Bankası, Denizbank, Oyakbank and Yapıkredi Bankası merger, which is the mergers and acquisitions that have recently occurred in Turkish Banking Sector, has been evaluated. The aim of this research to explain the merger and acquisitions of banking sector in Turkey via productivity analysis.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Finansal Piyasalar; Satın Alma_Bankalar ve Bankacılık; Şirketlerin Bütünleşme ve Birleşmeleri; Yatırım Yönetimi