İşbirlikçi tüketimin önündeki engeller ve Türk tüketicileri arasında yaygınlaşması için çözüm önerileri - İskeçeli, Gizem (My University, 2019)
Yeni bir tüketim modeli olan işbirlikçi tüketim aşırı tüketime tepki olarak ortaya çıkmıştır. İşbirlikçi tüketimin yaygınlaşmasının önünde bazı engeller vardır. Literatürde bu engellerin arasında kültürün alt boyutları bireycilik-toplulukçuluk, güç mesafesi, uzun ve kısa döneme yönelme, belirsizlikten kaçınma ile güven, yasal zorunluluklar, kuşak faktörü, empati, sosyal sorumluluk bilinci, eğitim düzeyi, gelir düzeyi, hijyen takıntısı, zaman ve tanıtım eksikliği/ bilgisizlik yer aldığı belirtilmektedir. Bu çalışmanın amacı işbirlikçi tüketimin önündeki söz konusu engellerin etkisinin hangi boyutlarda olduğunu ortaya koymak ve elde edilen sonuçlardan yola çıkarak Türk tüketicisi arasında yaygınlaşması için çözüm önerileri sunmaktır. Bu doğrultuda kurulan araştırma modeli kapsamında anket formu oluşturulmuştur ve 399 kişiye anket uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre güç mesafesi ve empati işbirlikçi tüketime etki etmektedir. Ayrıca katılımcıların işbirlikçi tüketim eğilimlerinin olduğu ancak platformlar hakkında yeterince bilgili olmadıkları görülmüştür. İşbirlikçi tüketimin Türk tüketicisi arasında yaygınlaşması için toplumdaki güç mesafesinin azalması farklı taraflar arasında güvenin inşasını sağlayabilir. Empatinin arttırılması için ise işbirlikçi tüketim platformları sürdürülebilir yanlarını ön plana çıkarabilir.

Collaborative consumption has emerged as a new consumption model in response to overconsumption. There are some obstacles to the spread of collaborative consumption. In the literatüre, among these barriers, sub-dimensions of culture, individualism-collectivism, power distance, long and short term orientation, uncertainty avoidance, trust, legal obligations, generation factor, empathy, social responsibility awareness, education level, income level, obsession with hygiene, lack of time and promotion / ignorance is stated that included. The aim of this study is to determine the extent of the impacts of these barriers to collaborative consumption and to propose solutions for the diffusion among Turkish consumers. A survey form was formed within the scope of the research model established in this direction and a questionnaire was applied to 399 people. According to the results of the research, power distance and emphaty influence collaborative consumption. In addition, the collaborative consumption tendency of the participants was low. In order to adopt the collaborative consumption among the Turkish consumers, reduction of power distance can built trust among different parties. Collaborative consumption platforms to increase empathy can highlight sustainable aspects.
Keywords: Consumers; Consumption (Economics); İşbirlikçi Tüketim; İşbirlikçi Tüketim Engelleri Collaborative Consumption; Obstacles Of Collaborative Consumption; Paylaşım Ekonomisi; Sharing Economy; Turkey; Tüketiciler; Tüketim; Tüketim (Ekonomi); Türkiye