Bedelsiz sermaye arttırımının şirketlerin piyasa değerine etkisi : Borsa İstanbul örneği - Danacı, Funda (My University, 2020)
Şirketlerde alınan yeni kararlar ve bu kararlar sonrasında Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yapılan bildirimler şirket değerine etki etmektedir. Bu bildirimlerin en önemlilerinden biri de sermaye arttırımlarıdır. Sermaye arıtımları bedelli ve bedelsiz şekilde iki ayrı yöntemle yapılmaktadır. Çalışmada Borsa İstanbul’ da işlem gören 131 şirketin yapılan bedelsiz sermaye arttırımlarının bildirimlerinin hisse değerine olan etkisi incelenmiştir. Yöntem olarak ‘Olay Çalışması’ kullanılmış olup, 2015 – 2019 yılları arasında yapılan sermaye arttırımlarının hisse değeri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmada hisse fiyatları T-Test ve Histogram analizleri yoluyla değerlendirmeye tabi tutulmuş olup, sermaye arttırımı sonrasında arttırım öncesine göre belirgin fiyat değişimlerinin olduğu görülmüştür. Bu değişimden yola çıkılarak yapılan analizlerin sonucunda 2015 – 2019 yıllarında sermaye arttırımı yapan şirketlerin arttırım kararı ile fiyat değişimleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre bedelsiz sermaye arttırımının hisse fiyatına olumlu etkisi bulunmaktadır. Araştırma sırasında farklı sektörlerde faaliyet gösteren firmaların hisse fiyatlarındaki değişimler genelde benzer yıllarda benzer değişiklikler olduğu gözlenmiştir. Sektörlerin İmalat, Finans, Perakende ve Diğer şeklinde sınıflandırıldığı çalışmada 1 hafta, 1 ay, 6 aylık fiyat değişimlerinin aynı yıl içinde benzer yönde hareketlilik gösterdiği görülmektedir. İncelenen dönemde Borsa İstanbul’ da işlem gören firmalarda bedelsiz sermaye arttırımlarının hisse fiyatında ağırlıklı olarak fiyat artışlarına neden olmuştur.

The new decisions taken at the companies and the notifications made on the Public Disclosure Platform after these decisions affect the company value. One of the most important of these notifications is capital increases. Capital treatments are carried out in two different ways, free of charge and free of charge. In the study, the effects of the bonus increases made by 131 companies traded on Borsa Istanbul on the share value were examined. 'Case Study' was used as a method and the effect of capital increases made between 2015- 2019 on the share value was examined. In the research, share prices were evaluated through T-Test and Histogram analysis, and after the capital increase, it was seen that there were significant price changes compared to the pre-increase. As a result of the analysis made based on this change, it has been determined that there is a significant relationship between the increase decision of the companies that made capital increase between 2015 and 2019 and the price changes. According to the results of the research, bonus increase has a positive effect on the share price. During the research, changes in the share prices of companies operating in different sectors were observed to have similar changes in similar years. In the study in which the sectors are classified as Manufacturing, Finance, Retail and Other, it is seen that short, medium and long term price changes show similar mobility in the same year. In the analyzed period, firms traded on Borsa Istanbul caused price increases in bonus shares in bonus shares.
Keywords: bedelli sermaye arttırımı; bedelsiz sermaye arttırımı; Business; capital rising; funded capical increase company market value; hisse değeri; İşletme; Sermaye arttırımı; share value; şirket değerlemesi Capical increase by bonus issue