Identifying The Relationship Of Teacher Candidates' Humor Styles With Anxiety And Self-Compassion Levels - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Problem Durumu: Gelecek nesillerin eğitiminden sorumlu olacak aday öğretmenlerin çeüitli özelliklere sahip olması beklenir. Bu özelliklerin kimi mesleki yeterlilikle iliükilendirilirken, kimisi adayların sahip oldukları niteliklerle iliükilendirilebilir. Mesleki yeterlilikle ilgili eğitim fakültelerinin programları üzerine farklı zamanlarda çeüitli düzenlemeler yapılmaktadır. Ancak adayların kiüisel özelliklerini belirlemeye, olumlu özelliklerini geliütirmeye ve sorunlarla baü edebilme becerilerini geliütirmeye yönelik çalıümalarında yapılması düüünülebilir. Özellikle küçük yaü çocukların model alacağı okul öncesi ve ilköğretimde çalıüacak adayların, öğrencilere kariyer seçimi, olası sorunlarında rehberlik ve danıüma hizmeti sunacak rehber öğretmen adaylarıyla, özel gereksinimleri ve özellikleri açısından özel bir donanıma sahip olması beklenen zihin engellilerle çalıüacak aday öğretmenlerin, özelliklerinin dikkate alınması önemlidir. Baüka bir deyiüle; aday öğretmenlerin eğitimleri üzerinde yeniden düüünülmesi gerekliliği ve nitelikleri üzerinde yeni düzenlemeler yapılmasının yararlı olacağı söylenebilir. Araütırmanın amacı: Öğretmen adaylarının mizah tarzları ile kaygı ve öz-duyarlık düzeyleri arasındaki iliüinin belirlenmesi ve cinsiyet ile sınıf düzeyi değiükenleri açısından incelenmesidir. Araütırmanın Yöntemi: Araütırmada öğretmen adaylarının mizah anlayıüları ile kaygı ve öz-duyarlık düzeyleri aralarındaki iliükinin incelenmesi için çoklu regresyon analizi kullanılmıütır. Araütırmanın örneklemi: Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde öğrenimine devam eden; Okul Öncesi öğretmenliği (295) Sınıf öğretmenliği (208), Rehberlik- Psikolojik danıüma bölümü (301) Zihin Engelliler öğretmenliği bölümünde (204) okuyan; 824'ü kız-184'ü erkek toplam 1008 öğrenciden oluümaktadır. Araütırmada Öz-Duyarlık Ölçeği, Mizah Tarzları Ölçeği ve Durumluk-Süreklilik Kaygı Ölçeği kullanılmıütır. Araütırmanın Bulguları: Öz-Duyarlılık Ölçeği alt boyut puanları ile Mizah tarzları ölçeği (MTÖ) alt boyutları arasındaki çoklu regresyon sonuçlarına bakıldığında; katılımcı mizah (KM) alt boyutu puanı (R=,270; R2=,073; p<,01), saldırgan mizah (SM) (R=,206; R2=,043; p<,01), kendini yıkıcı mizah (KYM) (R=,233; R2=,054; p<,01) ile düüük düzeyde; Kendini geliütirici mizahla (KGM) öz-yargılama ve izolasyon alt boyutları düüük düzeyde, diğer alt boyutlar orta düzeyde iliüki (R=,451; R2=,073; p<,01) vermektedir. Regresyon katsayılarının anlamlılığına iliükin olarak hesaplanan t değerleri incelendiğinde KM üzerinde; izolasyon ve öz-yargılama alt boyutlarının anlamlı bir yordayıcılığa sahip olduğu; KGM üzerinde öz-sevecenlik, paylaüımların bilincinde olma, izolasyon ve aüırı özdeüleüme alt boyutlarının anlamlı yordayıcılığa sahip olduğu; SM üzerinde öz-sevecenlik, öz-yargılama, bilinçlilik ve aüırı özdeüleüme alt boyutlarının, YM üzerinde ise öz-yargılama ve paylaüımların bilincinde olma alt boyutlarının anlamlı yordayıcılığa sahip olduğu; diğer alt boyutların bağımlı değiüken üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiütir. Kaygı ölçeği durumluk ve sürekli kaygı alt boyutu birlikte MTÖ katılımcı mizah alt boyutu (R=,304; R2=,092; p<,01); saldırgan mizah alt boyutu (R=,129; R2=,017; p<,01) ve kendini yıkıcı mizah alt boyutu puanları (R=,134; R2=,018; p<,01) ile düüük düzeyde; kendini geliütirici mizah alt boyutu (R=,430; R2=,185; p<,01) ile orta düzeyde bir iliüki vermektedir. Regresyon katsayılarının anlamlılığına iliükin olarak hesaplanan t değerleri incelendiğinde hem durumluk hem de sürekli kaygı alt boyutlarının; mizah tarzları ölçeği tüm alt boyutları üzerinde anlamlı yordayıcılığa sahip olduğu belirlenmiütir. Sonuç ve Öneriler: Sonuçlara bakıldığında; olumlu mizah tarzları (KM-KGM) ile özduyarlık ölçeğinin negatif alt boyutları (öz-yargılama, izolasyon ve aüırı özdeüleüme) arasında düüük düzeyde de olsa negatif iliükiler görülmektedir. Olumsuz mizah tarzları (SM-KYM) ile öz-duyarlık ölçeği öz-sevecenlik, paylaüımların bilincinde olma ve bilinçlilik alt boyutları arasında da yine düüük düzeyde negatif iliükiler görülmektedir. Kısaca öz-duyarlık ölçeğinin negatif alt boyutları ve olumsuz mizah tarzları; olumlu alt boyutları ile olumlu mizah tarzları azda olsa etkileüim göstermektedir. Regresyon katsayılarının anlamlılığına iliükin olarak hesaplanan t değerleri incelendiğinde KM üzerinde; izolasyon ve öz-yargılama alt boyutlarının, KGM üzerinde; öz-sevecenlik, paylaüımların bilincinde olma, izolasyon ve aüırı özdeüleüme alt boyutlarının, SM üzerinde; öz-sevecenlik, öz-yargılama, bilinçlilik ve aüırı özdeüleüme alt boyutlarının, YM üzerinde ise öz-yargılama ve paylaüımların bilincinde olma alt boyutlarının anlamlı bir yordayıcılığa sahip olduğu; diğer alt boyutların bağımlı değiüken üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiütir. Bu sonuçlar öz-duyarlığın mizah tarzlarını etkileyebileceğini göstermektedir. Olumlu mizah tarzlarını kullanan kiüilerin kendilerini değerlendirdiklerini, yargılayabildiklerini ama kendilerini değerli hissederek ve paylaüımlarında bilincinde olarak olumlu mizah tarzını tercih ettikleri söylenebilir. Araütırmada; Kaygı ölçeği durumluk ve sürekli kaygı alt boyutu birlikte Mizah tarzları ölçeği KM, SM VE KYM alt boyutu puanları ile düüük düzeyde; alt boyutu ile orta düzeyde bir iliüki vermektedir. Kaygı ölçeği tüm alt boyutları birlikte MTÖ katılımcı mizah alt boyutu puanları toplam varyansının yaklaüık %9'unu, kendini geliütirici mizah %19'unu, saldırgan mizah ve kendini yıkıcı mizah alt boyutu puanları toplam varyansının yaklaüık %2'sini açıklamaktadır. Regresyon katsayılarının anlamlılığına iliükin olarak hesaplanan t değerleri incelendiğinde hem durumluk hem de sürekli kaygı alt boyutlarının; mizah tarzları ölçeği tüm alt boyutları üzerinde anlamlı bir yordayıcılığa sahip olduğu belirlenmiütir. Baüka deyiüle, öğretmen adaylarının mizah tarzları ile kaygı durumları arasında etkileüim görülebilmektedir. Öğretmen adaylarının geleceklerine yönelik kaygı yaüamaları olasıdır. Cinsiyet değiükenine bakıldığında; grupların öz-yargılama alt boyutu ortalamaları arasındaki farklılık erkekler lehine anlamlı bulunurken, diğer alt boyutlar ve toplam puan için farklılıklar anlamlı bulunmamıütır. Araütırmada; grupların katılımcı mizah alt boyutu ortalamaları arasındaki farklılık kızlar lehine, saldırgan mizah ve kendini yıkıcı mizah ortalamaları arasındaki farklılık erkekler lehine anlamlı bulunurken, kendini geliütirici mizah alt boyutu için farklılıklar anlamlı bulunmamıütır. Örneklem grubunu oluüturan öğrencilerin Öz-Duyarlık, Mizah Tarzları ve Kaygı Ölçeği alt boyut ve toplam puanlarının sınıf değiükenine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla yapılan bağımsız gruplar t testi sonucunda; grupların öz-duyarlık ölçeği puanları arasındaki farklılıklar anlamlı bulunmamıütır. Mizah Tarzları ölçeği katılımcı mizah alt boyutu ve kendini geliütirici mizah alt boyutu ortalamaları arasındaki farklılık 1.sınıflar lehine anlamlı bulunurken; durumluk kaygı alt boyutu ortalamaları arasındaki farklılık 4.sınıflar lehine anlamlı bulunurken sürekli kaygı alt boyutu için farklılıklar anlamlı bulunmamıştır. ileride yapılacak araütırmalarda öğretmen adaylarının kaygı düzeylerini azaltacak, özduyarlıklarının geliütirilmesi ve mizah tarzlarını geliütirmeye iliükin programların hazırlanarak etkililiğini sınayacak deneysel çalıümaların yapılması önerilebilir.

Problem Statement: Teacher candidates who will soon be responsible for educating the future generations should possess certain characteristics. Specific teacher candidates should have specific characteristics taken into consideration: pre-school and primary teacher candidates should be seen as role models by younger students; psychological counseling and guidance teacher candidates should guide students in terms of choice of profession and provide counseling in case of problems; and special education teacher candidates should be fully equipped with the skills to handle students with special needs and characteristics. Purpose of Study: This study aims to identify the relationship between teacher candidates' humor styles, anxiety, and self-compassion levels, and to investigate these levels from the perspective of gender and grade variables. Method: In this research study, a multiple regression analysis was applied in order to explore the relationship between candidate teachers' humor styles and their anxiety as well as self-compassion levels. The sample of the study is comprised of a total of 1008 students studying in the following departments of the Atatürk Education Faculty at Marmara University: early childhood education, primary school teaching, psychological counseling and guidance, and special education. As data collection instruments, the Self-Compassion Scale, the Humor Styles Questionnaire, and the State and Trait Anxiety Scale were used. Findings and Results: According to the findings of the study, the t values calculated to find the significance of the regression coefficients indicate that isolation and self-judgment sub-dimensions have significant predictiveness for affiliated humor. Self-kindness, common humanity, isolation, and over-identification sub-dimensions have significant predictiveness for self-enhancing humor. Self-kindness, self-judgment, mindfulness, and over-identification subdimensions have significant predictiveness for aggressive humor. Self-judgment and common humanity sub-dimensions have significant predictiveness for selfdefeating humor. Other sub-dimensions do not have significant influence on the dependent variable. Finally, the sub-dimensions of the State and Trait Anxiety Scale have significant predictiveness for all the subdimensions of the Humor Style Scale. Recommendations: There is a need for experimental studies aiming to boost teacher candidates' self-compassion by developing programs indented to reduce their anxiety levels. It is also suggested that if some aspects of such programs are found to be positive in such studies, they should be incorporated into the optional courses or practice-based applications in the programs of education faculties.
Öğretmen Adaylarının Mizah Tarzları İle Kaygı Ve Öz-Duyarlık Düzeyleri Arasındaki Ilişinin Belirlenmesi
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları