Futbolcularda ağızda karbonhidrat çözeltisi çalkalamanın dayanıklılık performansına etkisi - Mazman, Bahar (My University, 2023)
Amaç: Ağızda karbonhidrat (CHO) bulundurmak beyindeki ödüllendirme bölümünü aktif hale getirerek performansı geliştirmektedir. Ağızda CHO çalkalanması ise, egzersiz sırasında tüketilen CHO'nun aksine, gastrointestinal rahatsızlıklara sebep olmadığı için avantajlıdır. Ağızda karbonhidrat çözeltisi çalkalamanın dayanıklılık sporlarında performansı geliştirdiğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Ancak futbol üzerinde yapılan çalışmalar sınırlıdır ve konu belirsizliğini korumaktadır. Yöntem: Araştırma futbolcularda %15'lik CHO çözeltisinin ağızda çalkalanmasının dayanıklılık performansına etkisini değerlendirmek amacıyla plasebo kontrollü ve çift kör yapılmıştır. 20-25 yaş arası 20 sağlıklı aktif erkek futbolcu günün aynı saatinde performans testini tekrarlamıştır. Futbolcuların dayanıklılık performansları Yo-Yo aralıklı toparlanma testi ile elde edilen VO2maks sonuçlarından indirekt olarak belirlenmiştir. Yapılan testlerde futbolcular kan glukoz ve laktat ölçümü yapıldıktan sonra 15 dk ısınmışlardır. Katılımcılar ısınma öncesi, Yo-Yo aralıklı toparlanma testinden hemen önce ve test ortasında olmak üzere üç defa eşit miktardaki plesebo veya % 15'lik CHO çözeltilerini, ağızlarında 5 sn süreyle çalkalamış ve tükürmüşlerdir. Kan glukoz ve laktat ölçümleri Yo-Yo testinin hemen sonunda tekrarlanmıştır. Bulgular: Plasebo çözeltisine kıyasla CHO çözeltisinin ağızda çalkalanması gruplar arası analizde kan laktat, kan glukoz ve VO2maks değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermemiştir (p>0.05). Sonuç: Sonuç olarak, %15'lik CHO çözeltisi çalkalamanın futbolcularda Yo-Yo aralıklı toparlanma testi ile değerlendirilen dayanıklılık performansı üzerinde etkisi olmadığını ortaya konmuştur.

Purpose: Having carbohydrates (CHO) in the mouth improves performance by activating the reward part of the brain. CHO rinsing in the mouth is advantageous as it does not cause gastrointestinal disturbances, unlike CHO consumed during exercise. There are studies showing that rinsing a carbohydrate solution in the mouth improves performance in endurance sports. However, studies on football are limited and the subject remains unclear. Method: The study was conducted placebo-controlled and double-blind in order to evaluate the effect of mouth rinsing of 15% CHO solution on endurance performance in football players. 20 healthy active male football players between the ages of 20-25 repeated the performance test at the same time of the day. The endurance performances of the players were determined indirectly from the VO2max results obtained with the Yo-Yo IR test. In the tests, the football players warmed up for 15 minutes after measuring blood glucose and lactate. Participants swish and spit equal volumes of placebo or 15% CHO solutions in their mouths for 5 seconds three times before the warm-up, just before the Yo-Yo IR test, and in the middle of the test. Blood glucose and lactate measurements were repeated immediately after the Yo-Yo test. Results: Oral rinsing of the CHO solution compared to the placebo solution did not show a statistically significant difference in blood lactate, blood glucose and VO2max values in the intergroup analysis (p>0.05). Conclusion: As a result, it was revealed that shaking 15% CHO solution had no effect on endurance performance evaluated by Yo-Yo intermittent recovery test in football players.
The effect of carbohydrate solution rinse in the mouth on endurance performance in football players
Keywords: ağızda çalkalama; Beslenme; CHO çözeltisi; CHO solution; dayanıklılık football; endurance; Futbol; Futbolcular; mouth rinsing; Nutrition; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Soccer (football); Soccer players