An Assessment of IMF Policies: The Case of Turkey - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Özet: Bu çalışma, IMF'nin iktisat literatüründe tartışılan serbestleşme, mali ve parasal daraltıcı politikalarının Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini 2000 ve 2001 stand-by düzenlemelerinin etkileri çerçevesinde incelemektedir. Bu bağlamda, 2000 ve 2001 yılı krizlerinin önsel nedenleri incelenmiş ve Bankacılık sektörü reformlarının 1999 Stand-by düzenlemesi öncesinde yapılmış olmasının gerekli olduğu sonucuna varılmıştır. Buna ek olarak, çalışmada IMF'in Türkiye'de var olan piyasa aksaklıklarını yeterince dikkate almadan politika önerilerinde bulunup bulunmadığı tartışılmaktadır. Maliye politikası alanında ise özellikle etkinlik, verimlilik, göreli maliyetler ve adil bölüşümü destekleyen temel alanları hedef alan harcamaların yapılması gerektiği savunulmaktadır. Ayrıca, desenflasyon ile birlikte büyüme ve insani kalkınma amaçlarının eşanlı olarak sürdürülmesi gerekliliği savunulmaktadır.

Abstract: This paper takes issue with the IMF's continued advocacy of liberalization and fiscal and monetary restraint in Turkey, by assessing the impact of the last two stand-by agreements in 1999 and 2000. We investigate the preconditions of the twin crises if 2000 and 2001 and conclude that the initiation of the 1999 Stand-by Agreement should have been conditional on structural reforms in the banking sector. Besides, it is argued that the IMF imposed its policy prescriptions without sufficient consideration of the market imperfections that prevail in Turkey. On the fiscal side we defend targeted spending in key areas, particularly where there is complementariness between efficiency, productivity, relative cost and distributive fairness. We defend the view that the disinflationary, growth and human development agendas should be carried out simultaneously.
IMF Politikalarının Bir Değerlendirmesi: Türkiye Örneği