Mobil konumlandırma sisteminin bluetooth tabanlı modellenmesi - Orhan, İzzet (My University, 2011)
MOBİL KONUMLANDIRMA SİSTEMİNİN BLUETOOTH TABANLI MODELLENMESİ 1980’ lerin ortalarından itibaren, kablosuz iletişimin yaygınlaşmaya başlamasıyla, hızla gelişmekte olan teknolojilerle birlikte, kullanmakta olduğumuz mobil terminaller salt birer cep telefonu olmaktan çıkarak, farklı yan özellikler elde etmiştir. Bu gereksinimleri karşılamakla yükümlü olan mobil sağlayıcılar ve operatörler kurdukları altyapılara ek sistemler kurarak Katma Değerli Servisler adı altında yeni servis hizmetleri vermeye başlamışlardır. Bundan 10 yıl önce masaüstü bilgisayarlar ile evimizden ya da okulumuzdan internete bağlanmanın anlamı bizim çok büyük olsa da, bugün mobil cihazlarımızla sokakta yürürken e-postalarımıza ulaşmak, hava ve trafik durumunu öğrenmek olağan hale geldi, masaüstü bilgisayarların yerini mobil bilgisayarlar aldı. Buna paralel olarak sadece ses iletişimi için kullanmakta olduğumuz cep telefonlarımız da, farklı yan özellikler elde etmiş, bizimle birlikte zorunlu olarak taşımak zorunda kaldığımız video / müzik çalar, seyir aleti, cep televizyonu gibi özellikler yeni nesil haberleşme sistemleri ile birlikte eş zamanlı olarak daha hızlı ve kolay şekilde erişilebilir hale gelmiştir. Bu çalışmamızda da göreceğimiz üzere mevcut GSM altyapısına bağlanan birkaç düğüm ile mobil terminaller, pratikte aynı zamanda birer konumlandırma aracı halini almışlardır. Mobil Konumlandırma Sistemi, GSM’ in ilk fazlarından itibaren adli ve acil vakalar için kullanılsa da, resmi olarak duyurularak standart ve son kullanıcıya açık hale gelmesi 2000li yıllara kadar dayanmaktadır. Hâlihazırda baz istasyonu ve santraller ile konumu bilinmekte olan, GSM hizmeti verilen cihazların, ilgili parametreleri birleştirilerek, servis sunucularına iletilmekte, ve daha sonra bu bilgi son kullanıcıya doğrudan ya da dolaylı olarak sunulmaktadır. Dolaylı olarak sunulan bilgi ile Konum Tabanlı Servisler, kullanıcıya daha tüzel bilgi sunabilmektedir. Mobil Konumlandırma Sistemlerinin bir başka kullanım şekli ise Uzamsal Tetikleyicilerdir. Belli bir GSM konum bölgesine giriş yapan, ya da bölgeden çıkan terminallerin konumu kontrol edilmekte ve herhangi bir konum değişikliğinde değişiklik bilgisi yine doğrudan kullanıcının kendisine ya da mobil uygulamaya iletilmektedir. Çalışmamızın uygulama kısmında bu konu üzerinde durarak, Uzamsal tetikleyicinin Bluetooth teknolojisi yardımıyla modellendirilmiştir.

BLUETOOTH BASED SIMULATION OF MOBILE POSITIONING SYSTEM As wireless communication has been become a well-known technology in the middle of the 1980s, wtih other grown up technologies, the mobile stations used to get new features, except mobile telephony. Because of this kind of using, the mobile providers needed to do some kind of add-ons to the network, which would be Value Added Services soon. We used to have desktop computers for surfing on internet at home or school, 10 years ago, which we do not no longer have to use, was meaningful in the past. We can use our mobile terminals for mobile internet to get news, e-mailing, forecast information etc. now. Meantime, the carried mobile phones which has been used only for talking on the phone, got new features like video / music player, navigation systems, mobile TV, that we don’t have to carry the environments one by one for the spesific functionality. Mobile terminals could be a positioning client like GPS, by adding some nodes and new small features on GSM network. Mobile Positioning System have been used for special and emergency cases, especially by the government in early GSM phases. Now MPS is served a special mobile service officialy for all the clients on network since 2000s. The position of the customer was already known by some nodes like base station, switching centers in the past. This information is being served to the customer directly or throught a mobile service, like Location Based Services, are providing more spesific information fort he customer. Another feature of the Mobile Positioning Services, is “Spatial Triggers”. For the customer who has passed to a new location or goes by this location, are controlled by Spatial Trigger server, which are delivering information to other user or a mobile service. In this thesis, we have examined this feature of Mobile Positioning Systems, and we had an application with mobile terminals and clients via Bluetooth.
Keywords: Elektronik Haberleşme