Sosyalist enternasyonal ve CHP - Gül, Zeycan (My University, 2005)
Kurtuluş Savaşı'nın kadrolarını bünyesinde toplayan Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, Kurtuluş Savaşı kazanılıp Cumhuriyet kurulduktan sonra Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bir siyasi parti kurma düşüncesi doğrultusunda siyasal çatı altına alınmıştır. Önce Halk Fırkası ve Cumhuriyet Halk Fırkası isimleri altında toplanan bu siyasal çizgi daha sonra Cumhuriyet Halk Partisi adını alarak ülkemizde dünya ölçeklerine uygun siyasal, ekonomik ve toplumsal yaşam modeli kurmuştur. CHP 1970'li yılların Türkiye'sindeki gelişmelere ilk kez 1965'li yıllarda dönemin CHP Genel Başkanı İsmet İnönü öncülüğünde gündeme getirilen ve daha sonra Bülent Ecevit tarafindan geniş toplum kesimlerine aktarılan Ortanın Solu hareketiyle dahil olmuştur. Ortanın Solu hareketiyle birlikte sosyal adalet, devrimcilik, devletçilik kavramları ön plana çıkmış, evrensel sosyal demokrat düşünceye sahip parti ve kuruluşların birlik merkezi Sosyalist Enternasyonal'e üyelik bu dönemle beraber gelen önemli gelişmelerden biri olmuştur. CHP; 27-30 Kasım 1976 tarihlerinde toplanan 23. Kurultayı'nda, Bülent Ecevit'in önerisi ile Sosyalist Enternasyonal'e girilme kararı alınmıştır. CHP, sosyal demokrasinin fikir ve mücadele birlikteliğinin yürütüldüğü, ilkelerinin temsil edildiği Sosyalist Enternasyonal'e üye olmayı gereklilik, kazanım olarak değerlendirmiştir. 28 Eylül 1978'de Sosyalist Enternasyonal, Türkiye'den CHP'nin üyelik başvurusunu kabul etmiştir. CHP, üyeliğiyle saygınlığını arttırmış ve evrensel yönünü ön plana çıkarmıştır. Dünya siyasetinde uluslararası birliklerin ve lobicilik çalışmalarının önemi gün geçtikçe artmaktadır. CHP, Avrupa siyasetine yön veren sosyal demokrat, sosyalist parti ve örgütlenmelerle, Sosyalist Enternasyonal'in genel organlarındaki ve alt birimlerindeki yapılanmalarda yürüteceği ikili ilişkilerle ve görüşmelerle önemli ve belirleyici bir kimlik edinebilir. Örneğin AB'ye giriş ve üyelik sürecinde yaşanacak sıkıntıların aşılmasında CHP, bu ülkelerle iyi ilişkileri aracılığıyla sorunların çözümüne dönük önemli katkılar yapabilir. Anatolia and Rumeli Defence and Justice Society who gathers Kurtulus War's staff initself, comes under one political roof after Kurtulus War's victory and Republic built in the direction of thinking Empyreal Leader Ataturk building a political party. This political line which first gathers under the name of Public Party and Republican People's Party later getting the name of Republican People's Party which built an economic and social life model suitable to world standarts in our country. CHP to the development of 70's Turkey firstly in 1965 whom brought up those years leadership General Minister Ismet Inonu and later transferred to wide society region by Bulent Ecevit included with the movement of Middle Left. With Middle Left movement social justice, revolutionism, statism concepts came into foreground, the parties and institutions with thinkings of global social democracy became one of the important developments which comes in this period together with the Social International membership. CHP take the desicion of entering to Socialist International with the offer of Bulent Ecevit which comes together at the 23. Congress between the date of 27-30 November 1976. CHP, being member of Social International evaulate as an achievement and necessity which carry out the social democracy concept and contestation together. In 28 September 1978 Socialist International accepted the membership application of CHP from Turkey. CHP, with its membership increase their prestige and come into the foreground with their international side. The importance of international unities and lobbies works in world politics rising as time goes on. CHP who gives directions to the European politics with the social democrat, socialist party and organisations, configurating binary relations and negotiations with social international general members and lower units, can have important and determinative identity. Forexample; passing beyond the difficulties in the process of entering EU and membership period CHP can make important contributions with their good relations with these countries on solving problems.
Keywords: Cumhuriyet Halk Partisi; Ekonomi; Sosyalizm; Sosyalizm ve ilgili sistemler