Konjoint analizinin ana ilkeleri ve konjoint analiziyle sedan tipi otomobil için bir uygulama - Çelik, Reşit (My University, 2003)
İşletmeler ürettikleri mal veya hizmetlerin pazar paylarını arttırmak ister. Bu nedenle tüketicilerin tercihlerini bilerek ürünlerinin bu yönde geliştirilmesi ve pazarlanması için çaba harcarlar. Pazar ve pazarlama araştırmaları tüketicilerin üretilen mal ve hizmetlerde hangi özellikleri aradıklarını istatistik yöntemler olarak belirlemeyi hedeflemektedirler. Bu amaçla kullanılan çok değişkenli istatistik yöntemlerden biri olan Konjoint Analizde temel varsayım, mal veya hizmetlerin satın alınması veya beğenilmesinde sadece bir değil birden çok faktörün rol oynadığıdır. Bu analizde üretilen mal veya hizmetin talebinin oluşmasında apriori olarak araştırmacı tarafından belirlenen özelliklerden hangisinin ne şekilde ve ne derece etkin olduğu veya pazarlaması düşünülen almaşık mal veya hizmetlerden hangisinin pazarlanmasının daha rasyonel olacağı anket yoluyla belirlenmeye çalışılmaktadır. Konjoint analizle ilgili bu çalışmada, bu yaklaşımın temel yapısı açıklanmaya çalışıldıktan sonra Türkiye'de üretilen Sedan otomobillerin bazı etmenler ve özelikler çerçevesinde ne gibi bir potansiyel talep yaratacağı araştırılmaya çalışılmıştır.

Every company aims at increasing its market share. Therefore companies are eager to get the knowledge of consumer preferences which will help to develop and market their products. Market and marketing research techniques target to determine the quality of the goods and services by statistical methods to find out which one are being appreciated by the customers. Conjoint Analysis, which is considered recently as one of the main statistical tools, relies upon the assumption that not only one but many factors affect the purchasing or appreciation. This analysis tries to find out which of the apriori qualifications set by the researcher are being effective and to what extend and which of the goods and services seem to be marketed. To solve this issues questionarries are being executed. In this study, which is mainly related to Conjoint Analysis the fundemental structure will be illusturated first and then the potentiall demand of the sedan cars produced in Turkey will be taken up.
Keywords: İstatistiksel matematik; Konjoint Analizi; Matematik; Matematiksel İstatistik