Tiyatroların reklâm faaliyetleri ve özel tiyatrolardaki izleyici davranışları üzerine bir araştırma - Boz, Ceren (My University, 2010)
Reklâm, Medya, Tiyatro, Tiyatro Reklâmları ÖZET TİYATROLARIN REKLÂM FAALİYETLERİ VE ÖZEL TİYATROLARDAKİ İZLEYİCİ DAVRANIŞLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Reklâm, bir ürün ya da hizmetin, çeşitli kitle iletişim araçları kullanılarak, kitlelere tanıtılması adına, belirli bedel ödenerek yapılan çalışmaları kapsar. İletişim boyutunda değerlendirildiğinde, ürün ya da hizmetin hedef kitle üzerinde istenilen tutumu oluşturabilmek için kitle iletişim araçları kullanılarak yapılan faaliyetleri içerir. Geçmişten günümüze medyanın değişimi ve şekillenmesi reklâmcılık anlayışında da farklı boyutlar oluşmasına olanak sağlamıştır. Yeni medyanın yaygınlaşması ile geleneksel mecraların kullanımının yanı sıra farklı bir reklâm anlayışının hakimiyeti oluşmaya başlamıştır. Reklâm faaliyetleri bir çok alanda olduğu gibi sanat dallarının kitlelere ulaşabilmesi adına da oldukça önemlidir. Tiyatro kavramı, oyunun sergilendiği sahne, oyuncular, oyun yazarı, kostümcü, müzisyen gibi sanatçıların oluşturduğu topluluk, sanat dalı ve işletme boyutunda ele alındığında tiyatro üreten ve sergileyen, üretim işletmeleri faktörlerinin organize edilerek uygulanması ile faaliyetini sürdüren işletme olarak tanımlanabilir. Tiyatronun izleyiciye ulaşabilmesi adına reklâm faaliyetlerinin önemi, kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması ile daha da anlaşılmakta ve etkinliğinin artışı sağlanmaktadır. Gazete, dergi, afiş gibi geleneksel reklâmlar dışında, tiyatro izleyicilerinin günlük internet kullanımları sırasında gerek e-postalarına iletilen postalar, gerekse tiyatroların internet adresleri aracılığıyla, oyunlar hakkında kolaylıkla bilgi sahibi olunabilmektedir. Sonuç olarak, reklâm faaliyetlerinin artması ve başarılı şekilde gerçekleştirilebilmesi, tiyatro talebinin artmasına olanak sağlar. Bu tez içerisinde, yapılan araştırma sonucunda tiyatro reklâmlarının izleyici sayısını arttırmakta oldukça önemli olduğu anlaşılmaktadır. Advertisement, Media, Theatre, Theatre Advertisements

ONE RESEARCH ON ADVERTISEMENT ACTIVITIES OF THEATRES AND VIEWERS BEHAVIOUR IN PRIVATE THEATRES Advertising is a product or service, using various tools of mass communication, mass specific cost on introducy on behalf related work includes payment. Contact size was evaluated, products or services on the target audience to create the desired behaviour by using media including the activity. From past to present and exchange of media in shaping the different sizes of advertising approach yielded. Widespread use new media and traditional media advertising as well as a different understanding of sovereignty are being ruled. Like a lot of advertising activities in the field can reach the masses in the name of art is very important. Theater concept, the stage, actors, playwriters, costumers, musicians, artists such as the creation of the community. The arts and the business size is considered theatrical producing and displaying manufacturing enterprises factors and organize the implementation activities of continuing business as may be defined. Advertising activities on behalf of the theater audience the importance of accessibility, even with the spread of mass communication vehicles are understood and provide increased efficiency, newspapers, magazines, poster outside of traditional advertising, theater audiences during their daily internet use to have their forwarded mail, either through the internet address of the theater, can easily have information about the shows. As a result, the increase in advertising activities and perform success, the theater allows the increase in demand. In this thesis, the research results of the increases in the number of viewers in the theater ads are understood to be very important.
Keywords: Medya; Reklamcılık; Tiyatro; Tüketici Davranışı