Vergi denetiminde işletmeler açısından vergi cezalarının yeri - Ceren, Mikail (My University, 2019)
Toplumsal ihtiyaçların karşılanması, kamusal hizmetlerin görülmesi ve devletin devamlılığı için vergilere ihtiyaç duyulmaktadır. İhtiyaç duyulan bu vergilenir zamanında ve eksiksiz tahakkuk ettirilmesi görülecek bu hizmetlerin etkin ve verimli olmasını sağlayacaktır. Vergi denetimi ile vergilerin eksiksiz ve zamanında intikal ettirilip ettirilmediği kontrol edilmektedir. Yapılan bu kontroller neticesinde işletmelere bir takıp cezalar uygulanmaktadır. İşletmelere yazılan vergi cezaları yapılan fiile ve yapılma biçimine göre değişmektedir. Bu fiillerin tespit edilmesi, yapılma biçimlerinin ortaya koyulması vergi denetimi ile sağlanmakta iken kesilen cezalanın işletmeye etkisi tam olarak tespit edilememektedir. Üç bölümden oluşan bu tezimizin birinci bölümünde denetim, vergi denetimi ve muhasebe denetimi kavramları açıklanmıştır. İkinci bölümde suç, ceza ve kabahat kavramları ile vergi cezaları açıklanmıştır. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise İstanbul genelinde görev yapan ve vergi denetimi konusunda Türkiye’deki yetkili organ olan vergi müfettişlerine anket uygulanmıştır. 365 vergi müfettişinin katılım sağladığı anket ile vergi cezalarının işletmelere etkisi, vergi inceleme sürecinin etkileri ve bu konulardaki yasal düzenlemelerin yeterliliği, cezaların caydırıcılığına ilişkin sorularla tespitler ve analizler yapılmıştır.

Taxation is necessary in order to be able to meet social needs, providing public services and maintaining the state. Providing that these necessary taxes are accrued in full and on time, these services will be effective and efficient.Tax auditing is an examination to verify if the taxes has been payed in full and on time. As a result of these examinations, a number of penalties are imposed on enterprises. The tax penalties imposed on the enterprises may vary depending on the performed act and the course of action. While tax auditing is able to detect these acts and the course of actions, the impact of the penalties on the enterprises cannot be fully determined. In the first part of this thesis, which consists of three chapters, the concepts of audit, tax audit and accounting audit are explained. In the second part, the concepts of crime, punishment, misdemeanor and tax penalties are explained. In the third part of the study a survey was conducted for authourized tax inspectors throughout Istanbul and other parts of Turkey regarding tax auditing. 365 tax inspectors participated in the survey regarding the effects of tax penalties on enterprises, the effects of the tax investigation process and the adequacy of legal regulations on these issues, and deterrence of penalties. Determinations and analysis were performed based on the survey data results.
Keywords: Business; effect of tax penalty on enterprises; İşletme; tax audit; Tax auditing; tax penalty; the role of tax penalty; Vergi; vergi cezası; vergi cezasının işletmelere etkisi Tax; vergi cezasının yeri; Vergi denetimi