Rüzgar türbini kullanarak su akıntılarından elektrik enerjisi üretimi için prototip tasarımı - Yerden, Aytaç Uğur (My University, 2013)
RÜZGÂR TÜRBİNİ KULLANARAK SU AKINTILARINDAN ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİ İÇİN PROTOTİP TASARIMI Yaşadığımız dünya üzerinde gün geçtikçe artan sorunlara yenileri eklenmektedir. Bunlardan en önemlilerinden birisi artan nüfusa bağlı olarak çoğalan enerji tüketimidir. Nüfus artışına rağmen var olan enerji üretim sistemlerinin kapasiteleri ihtiyacı karşılayamamaktadır. Bu ihtiyacı karşılama gereksinimi insanların önüne, ellerindeki üretim sistemlerinin kapasitesini artırmak, nükleer enerji santralleri kurmak ve yenilenebilir enerji kaynakları ile enerji üretmek gibi 3 seçenek sunmaktadır. Bu seçenekler karşılaştırıldığında yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmanın diğer alternatiflere göre daha uzun vadeli gelecek sunduğu görülmektedir. Ülkemiz su kaynakları bakımından zengin bir ülkedir. Bununla birlikte enerji üretimine uygun iki tane de Boğazımız mevcuttur. Bu kaynakların elektrik enerjisine dönüştürülmesi konusunda dünyada birçok çalışma gerçekleştirilmektedir. Fakat genelde hidroelektrik santrallerdeki gibi barajlar oluşturularak elektrik üretimi yoluna gidilmiş, akış halindeki sudan direk elde edilmesi konusu yeterince incelenmemiştir. Gerçekleştirdiğimiz bu çalışmada yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanarak yüksek verimde elektrik enerjisi üretmek için rüzgâr türbini ile yükleme havuzu olmaksızın akış halindeki sudan elektrik elde etmek için bir hibrid elektrik üretim sistemi tasarlanmıştır. Oluşturulan sistemde, yüzey akıntıları ve akışkanın yüzeyindeki rüzgâr ile dönen türbinlerde elde edilen mekanik güç temassız güç aktarma elemanları ile generatöre iletmiştir ve elektrik üretimi sağlanmıştır. Daha sonra oluşturulan sistemin çeşitli analizleri yapılmış ve prototipin hayata geçirilmesi ve bu sistem kullanılarak bir enerji çiftliğinin kurulması ile elde edilecek minimum enerji hesabı üzerine bir projeksiyon yapıldığında Led aydınlatma elemanları ile kıyı aydınlatmasına yetecek enerji elde edilebileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar Sözcükler: Dalga Akıntı Enerjisi, Yenilenebilir Enerji, Savonius Rüzgar Türbini, Hibrit Elektrik Enerjisi Üretimi

DESIGN OF A PROTOTYPE SYSTEM TO GENERATE ELECTRICAL ENERGY FROM WATER CURRENTS USING A WIND TURBINE On our planet Earth, new problems are being added to the ever increasing problems. One of the most important problems is the growing energy consumption related to increasing population. Production capacities of existing energy producing systems are far from meeting the needs. The necessity of meeting the required energy production makes individuals think about three alternatives. These are: to increase the capacities of the current energy production systems, to establish nuclear power plants and to produce renewable energy types. Comparing these three alternatives, it is understood that renewable energy is presenting the solution for the long term. Our country has rich water resources. Furthermore, we have two channels (Canakkale and Istanbul) which are suitable for energy production. In today’s world, there are many studies aiming to produce energy from such channels. But so far, hydroelectric plants have been being preferred and the alternative of producing energy directly from water was not searched enough. In this study, making use of renewable energy sources, the hybrid system of efficient electricity production from the running water using a wind turbine without building a water dam. In this system, the mechanical power gained from the surface currents and the surface winds are transferred to the generator with the help of no-contact power transferring elements. The Study shows that it is appropriate to make a prototype of this system and such as energy farm can light a shore with LED elements Wave Current Enegy, Renewable Energy, Savonious Wind Turbine, Hybrid Electric Power Generation
Keywords: Electric power; Electricity; Elektrik; Elektrik gücü; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching