Tatuta'ya bağlı çiftliklerde alternatif yaşam deneyimi ekotopya düşüncesi ve gönüllü motivasyonu - Poyraz, Yağmur (My University, 2020)
ÖZYaşanmakta olan ekolojik kriz, hayatın her alanında etkisini her geçen gün daha çok göstermektir. Söz konusu krizin yarattığı tahribat, yeni toplumsal hareketler bağlamında değerlendirilen çevre hareketinin etkisini giderek daha çok artırmasıyla sonuçlanmıştır. Hareketlerin temelinde daha iyi bir dünya umudu ve projesi yatmaktadır. Bu doğrultuda oluşturulan enformel ağlar benzer fikirlere sahip insanları bir araya getirmektedir. Dünya çapında WWOOF Worldwide Oportunities on Organic Farming/ Organik Çiftliklerde Uluslararası Fırsatlar) olarak bilinen Türkiye’de ise Buğday Derneği’nin TaTuTa (Tarım Turizm Takas) ismiyle yürütmekte olduğu proje bunun en anlamlı örneklerinden biridir.Söz konusu çalışma, TaTuTa’ya bağlı çiftliklerde alternatif yaşamın nasıl deneyimlendiğini, gönüllü motivasyonunun nasıl sağlandığını ve ekotopya düşüncesinin nasıl yorumlandığını görmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda TaTuTa’ya bağlı çiftlikler olan Dostlar Çiftliği ve Bayır Çiftliği’nde toplamda bir ay süreyle katılımcı gözlem gerçekleştirmiştir. Edinilen veriler gündelik hayat pratikleri, iş bölümü, toplumsal cinsiyet anlayışı, hiyerari anlayışı, gönüllü ve gönüllü motivasyonu, ekotopya ve realite konularında değerlendirilmiş ve konu hakkındaki literatürden yararlanılarak yorumlanmıştır.

ABSTRACTThe ecological crisis that are happening, show it’s effect every day more and more in all areas of life . The destruction caused by the crisis resulted in an increasingly large impact of the environmental movement which is evaluated in the context of new social movements. The basis of these movements lies in the hope and project of a better world. Informal networks which created in this direction, bring together people who have similar ideas. WWOOF (Worldwide Oportunities worldwide on Organic Farming) in Turkey, known as TaTuTa (Agricultural Tourism Exchange) is conducting by Buğday Derneği (The Association of Wheat) is one of the most significant example of this.This study aims to see how alternative life is experienced, how volunteer motivation is provided, and how the idea of ecotopia is interpreted in TaTuTa farms. For this purpose, a total of one month of participant observation was conducted at Dostlar Farm and Bayır Farm, which are affiliated to TaTuTa . The data obtained were evaluated on daily life practices, division of labor, gender, hierarchy, volunteer and volunteer motivation, ecotopia and reality and interpreted by using the literature on the subject.
Keywords: EKOLOJİ ECOLOGY; Motion pictures and television; Sinema ve televizyon