İkna edici iletişim sürecinde siyasal mesaj tasarımı - Yiğitbaşı, Kübra Güran (My University, 2012)
İKNA EDİCİ İLETİŞİM SÜRECİNDE SİYASAL MESAJ TASARIMI Motivasyon kuramları insan davranışlarının nedenlerini anlamak amacını taşımaktadır. Davranışlar insanların yoksunluklarından kaynaklanır ve bireyler ihtiyaçlarını tatmin etmek amacıyla davranışta bulunmaktadır. İkna edici iletişimde alıcıların kaynaktan gelen mesajları istenen yönde algılamaları sırasında bir psikolojik süreç devreye girmektedir. İkna edici mesaj, alıcılarda motivasyonel bir güç yaratmayı başardığı ölçüde etkili olabilecektir. Bu nedenle bireylerin motive edilebilmeleri için onların hangi ihtiyaçlarının baskın olduğu, hangi yoksunlukları hissettikleri ve geleceğe yönelik beklentileri büyük önem taşımaktadır. Seçmeni ikna etme amacını taşıyan siyasal mesaj ile bu motivasyonel etki yaratılabilirse seçmen istenen siyasal parti lehine oy verme davranışına motive edilebilir.Çalışmada 12 Haziran 2011 Genel Seçimleri’ndeki siyasal mesajlar, yazılı basında yer alan reklamlar ve afişler ekseninde incelenerek, siyasal partilerin seçmenin ne tür beklenti ve ihtiyaçlarına seslenerek onları motive etmeye çalıştığı araştırılmıştır.

POLITICAL MESSAGE DESIGNING IN THE PROCESS OF PERSUASIVE COMMUNICATION Motivational Theories are intended to understand the causes of human behaviors. Behaviors derive from humans’ deprivations, and individuals act in order to satisfy their needs. In persuasive communication, during the process where the recipients perceive the messages coming from the source, in the desired direction, a psychological process is activated. Persuasive message can only be effective as long as it creates a motivational power on the recipients. Therefore, in order to motivate the individuals, it is essential to know which of their needs are dominated, which deprivations they feel and what kind of expectations they have. If this motivational effect is created, the voter can be motivated to vote in favor of the desired political party. In this Study, political messages of June 2011 General Elections will be examined in the context of ads in the printed media and banners. Moreover, what kinds of expectations and needs of the voters the political parties addressed and how they tried to convince the voters will be investigated.
Keywords: İkna (Psikoloji); İletişim, Politikada; Seçimler; Siyasal Kampanyalar; Siyasal Mesaj