Thermal Sprayed and Fused Aliminium Coatings - Yılmaz, Mehmet Burak (My University, 2009)
TERMAL PÜSKÜRTME VE ERGİTME YÖNTEMİYLE ALUMİNYUM KAPLAMA Metallerin aluminyum kaplanması atmosferik korozyon,kimyasal korozyon ve yüksek sıcaklık dayanımı açısından bilinen ve uygulanan bir prosestir. Fakat aluminyum kaplamanın uygulamadaki zorluğu ve getirdiği sınırlandırmadan dolayı kutu sementasyonu ve termal sprey gibi sadece birkaç proses ile uygulamak mümkündür. Aluminyum kaplama uygulamaları arasında en pratik ve ekonomik yöntem termal spreydir. Özellikle yapı çeliklerinde aluminyum kaplama sonrasında yüksek sıcaklık ve korozyon dayanımında gelişme görülür. Termal sprey ile uygulanmış aluminyum kaplamalar tekrar yüzey işlem görerek modifiye edildiklerinde ise servis ömürleri daha uzun ve çalışma performansları daha yüksek olmaktadır. Bu çalışmada düşük karbon çeliği üzerine aluminyum kaplama ve kaplama ergitme yöntemleri kullanılmıştır. Kaplama sonrası numunelere katı hal difüzyonu uygulanarak daha iyi korozyon ve oksidasyon direncine sahip olmaları sağlanmıştır. Bu teknik yapı çelikleri ve çelik boruların deniz suyu korozyonu ve yüksek sıcaklık korozyonuna karşı dayanımlarını iyileştirmek amacıyla kullanılabilir.

THERMAL SPRAYED AND FUSED ALUMINIUM COATINGS Aluminium coatings are well known processes and have wide range of application areas for protection of metals from atmospheric corrosion, chemical corrosion and high temperature resistance. But because of the diffuculty and limitations at the applications, only a few methods which called pack cementation and thermal spray are suitable for aluminium coatings. The most suitable and economic method for aluminium coatings is thermal spray processes. Especially at production steels, corrosion and high temperature resistance gets better after thermal spray coatings. Surface modified aluminium coatings have better performance then the other ones like more service life and more performance. In this study aluminium alloy coatings were performed onto low carbon steel substrate with or without fusing. After coating, samples were heat treated to obtain solid state diffusion layer into steel for a better oxidation and corrosion resistance. This technique could be used for ordinary construction steels and pipes in contacting sea water and working against moderate temperature oxidation environments.
Keywords: Aluminyum Kaplama; Matalürji; Termal Püskürtme