Dental materyallerin renk değişikliği - Yıldız, Coşkun (My University, 2004)
Dental materyallerin estetik niteliklerinin devamı için en önemli özellik bu materyallerin ağız ortamında renk değişimine uğramamasıdır. Çalışmamızın amacı kompozit dolgu materyallerinin, akrilik kaide materyallerinin, yumuşak astar materyallerinin, ağız gargaralarında bekletilmesi sonucu meydana gelen renk değişikliğini ve su emilimleri sonucu ağırlıklarındaki artışın in-vitro olarak incelenmesidir. Çalışmamızda dört farklı kompozit dolgu materyali (Admira, Herculite XRV, Intens-s, Tetric Ceram,) , dört farklı akrilik kaide materyali [iki tanesi ısı ile sertleşen (Paladent, Meliodent), iki tanesi kimyasal yolla sertleşen (Paladent, Meliodent)] ve dört farklı daimi yumuşak astar materyali [iki tanesi ısı ile sertleşen (Luci- Soft, Molloplast B), iki tanesi kimyasal yolla sertleşen (Ufi Gel P, Mollosil) silikon esaslı], dört farklı ağız gargarası ( Heksoral, Tantum Verde, Klorheks, Oral B, ) ve kontrol grubu olarak distile su kullanıldı. 10x3 mm boyutlarında numuneler hazırlandı. Hazırlanan numunelerin ağırlıkları ve renkleri ölçüldü. Ağız gargaralarında 6 saat, 12 saat, 24 saat, 48 saat, 72 saat bekletildikten sonra ağırlık ve renk ölçümleri yapıldı. Çalışmamızın sonucunda kompozit materyallerinden Admira'da renk değişikliği en az meydana gelmiştir. Kompozit materyallerinin ağırlıklarındaki değişim istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Akrilik materyallerinin ağırlıklarında minumum seviyede artış olsa da istatistiksel olarak anlamlı değildir. En fazla renk değişikliği gösteren materyal Oral B solüsyonundaki kimyasal yolla polimerize olan akriliklerdir. Yumuşak astar materyallerinin ağırlık değişimi %3-6 oranında meydana gelmiştir. En fazla renk değişikliğine uğrayan yumuşak astar materyali Klorheks solüsyonundaki Molloplast B materyalidir. COLOR STABILITY OF DENTAL MATERIALS

The most important point for the continuation of dental materials esthetic qualities is their color stabilities. The purpose of our study is the in vitro observation of color change due to mouth rinses application and weight increase due to water sorption in composite resin, acrylic resin and soft lining materials. In our study four different composite materials (Admira, Herculite XRV Intens-s, Tetric Ceram), acrylic resin materials[(two of them heat cured (Paladent, Meliodent), two of them self cured (Paladent, Meliodent)] and soft lining materials[two of them heat cured (Luci- Soft, Molloplast B), two of them self cure (Ufi Gel P, Mollosil)], four different mouth rinses ( Heksoral, Tantum Verde, Klorheks, Oral B) and distilled water as control group were used. Samples were fabricated in 3 mm thickness and 10 mm diameter. Each of samples were measured for weight and color before the application of mouth rinses. Weight and color measurements were made after the application of mouth rinses at the end of 6 th 12 th, 24 th, 48th and 72 th hours. As the result, Admira has shown the least color change, There have been no statistically difference in weight. Even though minimal weight increase in acrylic resin materials has seen, this is not statistically important.The material which has shown the most color change is self cure materials in Oral B solution. Soft lining materials have shown 3-6 % weight change. The most color change has been observed in Molloplast material which applied Chlorhex solution.
Keywords: Protetik Diş Tedavisi