The ımpact of the eurozone economıc crısıs on Turkısh foreıgn trade - Baykal, Bilgehan (My University, 2016)
AVRO BÖLGESİ KRİZİNİN TÜRK DIŞ TİCARETİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Bu tezin amacı avro krizinin Türk dış ticareti üzerindeki etkisini incelemektir. Tezin konusu birkaç açıdan önemlidir. Avro Bölgesi krizi sadece avro bölge ülkelerini değil diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerini de şiddetli ve olumsuz etkilemektedir. İkinci olarak, Türkiye ve AB arasındaki ticarette 2004 yılından beri önemli bir düşüş yaşanmaktadır ve bu düşüş sadece ekonomi politikasını etkilemekle kalmayıp toplumsal etkilere de neden olmaktadır. Üçüncüsü, Türkiye’nin AB üyelik süreci uzun zamandır dondurulmuştur ve AB’nin geleceği Ortadoğu ülkeleri ve ABD, Çin ve Rusya gibi büyük ülkelerle yeni iş birliktelikleri ve politik ilişkiler açısından büyük önem taşımaktadır. Dördüncüsü, küresel krizden sonra Türk dış ticaretinde yapısal bir değişim yaşanmaktadır. Tezin ilk 3 bölümü, Türk dış ticaretinin yapısal dönüşümü, Avro Bölgesi krizi ve Avro bölgesi krizinin Türk dış ticaretine olan etkisini, temel sebep ve faktörleri incelemektedir. Dördüncü bölümde Avro Bölgesi krizi ve Türk dış ticareti arasındaki ilişkiyi açıklamak için 15 avro bölge ülkesinin 1995-2011 yılları verileri üzerinde panel-veri analizi yapılmıştır. Ekonometrik çalışmanın sonuçları özetlenmiş ve tez ilk 3 bölümdeki analizleri de içeren bir sonuç ve politika önerisi ile sonlanmaktadır. Çalışmanın ana bulgusu avro bölge ülkelerinin özel sektör borcu ile Türk dış ticaret dengesi arasında negatif bir ilişki olduğu yönündedir. Avro Bölgesinin vergi gelirleri ve işsizlik oranları ile Türk dış ticareti arasında pozitif bir ilişki olsa da, ilişkinin önem derecesi düşüktür. Bu tez ayrıca ekonometrik analiz sonuçlarını mevcut literatür ile karşılaştırarak, avro bölgesi ülkelerinin yanı sıra ABD ve bazı gelişmekte olan ülkelerle Türk dış ticaretinin gelişimi için bir politika önerisi sunmayı hedeflemektedir.

The IMPACT of the EUROZONE ECONOMIC CRISIS on TURKISH FOREIGN TRADE The aim of this dissertation is to search for the impact of the Eurozone Crisis on Turkish foreign trade. The research subject of the thesis is important from various aspects as the Eurozone crisis severely and negatively affected not only the Eurozone but also other EU states. Second, EU is the biggest foreign trade partner of Turkey and there is a significant decrease in the external trade of Turkey with EU since 2004. This change affects not only economic policy but also has social implications. Third, EU membership process of Turkey has been on hold for a long time. The future of the EU is vital for Turkey in terms of new alliances, political relationships with the Middle East, and big countries like USA, China, and Russia. Fourth, after the global crisis, there is a structural change in Turkey’s foreign trade. The dissertation consists of 3 main sections which analyze the structural analysis of Turkish foreign trade, the Eurozone crisis and how the Eurozone crisis affected Turkish foreign trade? To explain the relationship between the Eurozone Crisis and the Turkish trade panel data analysis is used for 15 states of the Eurozone in 1995-2011 interval in the fourth chapter. The results of the econometric analysis are summarized, and the study ends with a Conclusion part and a policy recommendation for Turkey based on the discussions in the first three chapters. The main finding of the empirical study is that private sector debt of the Eurozone states has a negative relationship with Turkish trade balance. There is also a positive relationship between the tax revenue and the unemployment rate of the Eurozone states with the Turkish trade balance, but not at a very significant level. This dissertation also seeks to present a policy recommendation for Turkey based on the findings of the econometric analysis in comparison with the literature.
Keywords: Avrupa; Avrupa Topluluğu; Türkiye; Uluslararası ticaret