6. sınıf Türkçe ders kitaplarının söz varlığı açısından incelenmesi - Apaydın, Nazmiye (My University, 2010)
Bu araştırma, 6. sınıf Türkçe ders kitaplarının söz varlığını tespit edebilmek ve elde edilen neticeleri ortaya koyabilmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada incelemeye alınan ders kitapları, Talim ve Terbiye Kurulunun 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılında Türkçe derslerinde 6. sınıf seviyesinde okutulmasını tavsiye ettiği kitaplardan beş tanesini içermektedir. Bahsi geçen eğitim-öğretim yılında 6. sınıf Türkçe derslerinde okutulması tavsiye edilen yedi kitaptan ikisi basılmadığından bu inceleme Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları, Evrensel İletişim Yayınları, Tuna Matbaacılık, Özgün Matbaacılık ve Koza Yayın Dağıtım’a ait kitapları içermektedir. Bu beş ders kitabında yer alan toplam 100 metindeki tüm sözcükler değerlendirmeye alınmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde ‘sözcük’, ikinci bölümünde ‘söz varlığı, söz varlığını oluşturan ögeler, temel dil becerileri ve söz varlığını geliştirmeye yönelik etkinlik örnekleri’, üçüncü bölümünde ‘metin tanımı, türleri ve Türkçe ders kitaplarındaki metinler hakkında bilgi’, dördüncü bölümünde ‘Türkçe dersinde okutulan 6. sınıf ders kitapları üzerine yapılan araştırma, araştırmada kullanılan yöntemler, elde edilen bulgular ve bunların değerlendirilmesi’ yer almıştır. Beşinci bölümünde ise araştırma sonuçları ortaya konulmuş ve öneriler sunulmuştur. Bu çalışmanın, 6. sınıf Türkçe ders kitaplarındaki söz varlığını ortaya koyarak, daha sonra yayımlanacak ders kitaplarına ışık tutacağı düşünülmektedir. Anahtar Sözcükler: Sözcük, söz varlığı, temel söz varlığı, Türkçe ders kitabı

This research aims to identify the vocabulary in the textbooks studied in the grade 6 Turkish program, and to communicate the findings. The research looks at the five of the textbooks from the recommended reading list for grade 6 by the Turkish Board of Education for the 2009-10 School Year. The reading list contains seven textbooks but two of them have not been published. The textbooks that were examined in this project were published by the following publishers: the Ministry of Education Publishing House, Evrensel Publishing, Tuna Press, Özgün Press and Koza Publishing House. All the words in the 100 texts in these five textbooks were the subject of this study. The first chapter of this research looks at “words”; the second chapter looks at “vocabulary, elements of vocabulary, basic language skills and activitiy samples for expanding vocabulary; the third chapter looks at “text definition, types of text as well as information about the texts included in the Turkish textbooks; the fourth chapter looks at “the research on textbooks studied in grade 6 Turkish program, the methods used, the findings and evaluation of the findings. Finally, the fifth chapter contains conclusions based on the findings, and offers suggestions. This research is intended to inform the future textbooks to be studied in grade 6 Turkish program, by identifying the vocabulary in the textbooks in question. Key Words: Word, vocabulary, basic vocabulary, Turkish course book
Keywords: Ders Kitapları; İlköğretim_Türkçe_Öğrenim ve Öğretim