Kozmetik ürünlerin fıkhi açıdan tahlili - Şahin, Ayşe Betül (My University, 2015)
KOZMETİK ÜRÜNLERİN FIKHİ AÇIDAN TAHLİLİ İnsan vücudunu temizleme, bakım, koruma ve güzelleştirme için kullanılan ürünlere kozmetik, bu konuyu inceleyen ilme de kozmetoloji denir. Kişisel bakım ürünleri olarak da isimlendirebileceğimiz kozmetikler, çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. Günümüzde oldukça fazla kullanılan kozmetik ürünler içerdikleri hammaddeler dolayısıyla sağlık açısından risk faktörü oluşturmaları nedeniyle çeşitli araştırmalara konu olmaktadır. Müslümanlar ise kozmetiklerin içeriğinde bulunabilen ve İslâm Dini açısından problem teşkil edebilen bazı hammaddeleri “helâl kozmetik” terimi açısından sorgulamaktadırlar. Bu amaçla dünyada helâl ve tayyib ürünler üretebilmek için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır Yüksek lisans tezinin konusu, “Kozmetik Ürünlerin Fıkhî Açıdan Tahlîli”dir. Bu araştırmada en çok kullanılan kaynaklar, medeniyet tarihi alanında yazılan eserler; modern çağda kozmetik ürünler ile ilgili üniversitelerde yapılmış çeşitli akademik çalışmalar, tezler, kitaplar; bu konuyla bağlantılı âyetler, hadisler; ve fıkıh kitaplarıdır. Bu çalışmada kozmetik ve ıtriyyât kavramları ile istihâle, istihlâk, müskirat, necâset, tahâret ve benzeri terimler hakkında ayrıntılı bilgi verilmiş ve bu bilgiler ışığında kozmetiklerin fıkhî açıdan tahlîli yapılmıştır. Geçmişte tıpta, matematikte, kimyada, astronomide zamanlarının en ileri düzeyde bilgisine ulaşmış ve yeni teknikler geliştirerek dünya bilimine büyük katkılar sağlamış olan Câbir b.Hayyân, İbn Sînâ, Ebû Bekir er-Râzî, Birûnî ve Ebü’l-Kāsım ez- Zehrâvî gibi müslüman âlimler bulunmaktadır. Günümüzde de Müslüman bilim insanlarının İslâm dininin kuralları çerçevesinde bilimsel araştırmalar yaparak tüm insanlığa hizmet etmeleri gerekmektedir. Tezimizin bu araştırmalara küçük de olsa bir katkı sunması ise en büyük temennimizdir.

AN EXAMINATION OF COSMETIC PRODUCTS FROM THE PERSPECTIVE OF ISLAMIC LAW Products used for cleaning the human body, care, protection and beautification are called cosmetic; studying this topic is called cosmetology.Cosmetics also called personal care products have been used since ancient times. Nowadays too much used cosmetic products are subject to various investigations because they contain raw materials that constitute a health risk factor. Muslims are also questioning the content of some raw materials can be found in cosmetics which poses a problem in terms of Islam. Therefore several studies have been done to produce halal and tayyib products in the World. The topic of the thesis is “an examination of cosmetic products from the perspective of Islamic law”. In this study the most used resorces are books written in the history of civilization; theses, books and several academic studies on cosmetic products in the modern era; associated with verses of Quran, hadith and fiqh books. In this study, information about terms of cosmetic and ıtriyyât and istihâle, istihlâk, müskirât, necâset, tahâret etc. were given and was made an examination of cosmetics from perspective of fiqh in the light of this information. In the past, there were Muslim Scholars like Jabir b. Hayyân, Ibn Sina, Abu Bakr al-Razi, Al-Biruni and Abu’l-Qasım, Al-Zahrawi reached knowledge of the most advanced of their time and developed new techniques that have made great contributions to world science in medicine, mathematics, chemistry and astronomy. Today, scientific research in accordance with the rules of Islam by Muslim scolars are required to serve all humanity. If our thesis provides a contribution to this studies, we will be so grateful.
Keywords: Hukuk; İslam