İnternet ortamında şeref ve haysiyetin korunmasında uygulanacak hukuk - Erçetingöz, Seçil Etlioğlu (My University, 2019)
Şeref ve haysiyet, kişiye toplum tarafından verilen manevi değerdir. Kişilik hakkı değeri olan bu hak, bir başka temel hak olan ifade özgürlüğü ile çatışmaktadır. Devletler her iki hakkı da korumaktadır. Ancak, haklar, aynı düzey ve önemde korunmamaktadır. Bu durum milletlerarası özel hukuk kurallarına da yansımaktadır. İnternet ortamında meydana gelen şeref ve haysiyet ihlalinde uygulanacak hukukun tespitini sağlayan bağlama noktaları, hukuk sistemlerinde değişiklik göstermektedir. Milletlerarası hukuk kurallarının ahenginin sağlanmasında en büyük etken milli hukuklar arasındaki uyumun sağlanmasıdır. Ancak devletler, kendi değer ve kamu politikalarından taviz vermemektedir. Çalışmanın amacı, internet ortamında gerçekleşen, yabancı uyuşmazlık taşıyan şeref ve haysiyet ihlalinde uygulanacak hukukun tespitini yapmaktır. Bu tespit yapılırken öncelikle temel kavramlar incelenmiştir. Takiben uyuşmazlığa uygulanacak hukukun hangi bağlama noktaları ile tespit edileceği, bağlama noktalarını benimseyen ülkelerin örnekleri verilerek incelenmiştir.

Honor and dignity are the spiritual values given to the individual by society. This right, which has the value of personality right, is in conflict with another fundamental right, freedom of expression. States protect both rights. However, rights are not protected to the same level and importance. This situation is reflected in the rules of private international law. The anchor points that provide the determination of the law to be applied in the violation of honor and dignity that occur on the internet environment vary in the legal systems. The most important factor in ensuring the harmonization of international law rules is to ensure harmony between national laws. However, states do not compromise their value and public policies.The aim of our study is to determine the law to be applied in the violation of honor and dignity which has occurred in the internet environment with foreign disputes. While making this determination, firstly the basic concepts were examined. Then, the binding points to determine the law to be applied to the dispute were examined by giving examples of the countries that adopted the binding points.
Keywords: applicable law; Civil law; honor and dignity; Hukuk; Internet users; internet; İnternet kullanıcıları; Kişilik (Hukuk); Kişilik hakkı; Law; Medeni hukuk; milletlerarası özel hukuk; Personality (Law); private international law; şeref ve haysiyet; uygulanacak hukuk Personality right