Şirket akademileri ve Türkiye uygulamaları - Selamet, L. Selin (My University, 2006)
Türkiye için yeni sayılabilecek şirket akademileri kavramı dünyada 1970’lerin sonlarından bu yana gündemdedir. Başlangıçta işletmelerin kendi eleman gereksinimlerini karşılamak üzere ortaya çıkan bu şirket akademileri, giderek daha özerk ve dışarıya da hizmet veren bir sektöre doğru yönelmiştir. Bu çalışmada şirket akademisi kavramının güncellik kazanması, şirket akademilerinin Türkiye’deki ve dünyadaki geçmişleri ile bu kavramın yaygınlaşma ölçütleri ve olası riskler ele alınmıştır. Daha sonra gerçekleştirilen anket ve literatür taramaya dayalı çalışma üzerinden Türkiye’deki şirket akademilerinin gelişimindeki evrimsel süreç irdelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın bütününde Türkiye’deki şirket akademilerinin dünyadaki benzerlerine kıyasla henüz deneyimsiz ve kurumsallaşarak özerkleşme amacından uzakta olduğunun altı çizilmiş, gelecekte Türkiye’deki şirket akademilerinin daha ulusal ve küresel niteliklere kavuşması için hem devletin hem de söz konusu şirketlerin atmaları olası adımlar irdelenmiş; dünyadaki ve Türkiye’deki şirket akademileri eleştirel bir yaklaşımla ele alınmıştır.

Corporate academies are yet new entities for Turkey, while they are on global education agenda since 1970s. Despite the fact that corporate academies were founded to meet the personel needs of companies that fund the academy at first; these entities were evolved into a more outlooking and independent structure. This dissertation goes through the extension of the corporate academy conceptually, the history of corporate academies in Turkey, and extension criteria of these enterprizes, along with potential risks. The survey and literature regarding the corporate academies in Turkey through their evolutinary processes were also analyzed through critical reviews in this study. Overall, Turkey’s corporate academies are yet newly born and thus a bit further away from becoming institutionalized unlike their global counterparts. Both corporate academies and the state has steps to make in the name of reaching global standards and turning the corporate academies in Turkey into global brands.
Keywords: Eğitim_Şirket Akademileri; İşletmeler; Şirket Akademileri_Türkiye