Polimer esaslı yeni bir Pb (II) sensörü geliştirilmesi - Salah, Nida H. A. (My University, 2023)
Çalışmamızda Pb(II) iyon tayini için çevre dostu spektrofluorimetrik bir yöntem geliştirilmiştir. Pb(II) iyonu tayininde kullanmak için UV ışığı altında sertleşebilen fonksiyonel monomerler, çapraz bağlayıcı ve fotobaşlatıcı maddeler içeren yüksek seçiciliğe sahip polimerik fluoresans sensör membran hazırlanmıştır. Membranın karakterizasyonu yapıldıktan sonra Pb(II) iyon tayini için en uygun şartlar tespit edilmiştir. Sırasıyla 277 nm ve 488 nm uyarma ve emisyon dalga boylarında, pH:6 değerinde ve 40 saniye kadar kısa bir sürede tayin gerçekleştirilmiştir. Yöntemimizin kalibrasyon aralığı 4,83×10-9- 9,66×10-8 M (1-20 ppb) olarak belirlenmiş olup, tespit sınırı 1,42×10-9 M (0,29 ppb) olarak hesaplanmıştır. Sensörün ömrü, kararlılığı ve tekrarlanabilirliği araştırılmış ve geri kazanım çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Gerçek örnek uygulamaları için atık su numuneleri kullanılmıştır. Düşük konsantrasyonlardaki Pb(II) iyonu tayini, geliştirdiğimiz yöntem ile yüksek seçicilik ve hassasiyete sahip, hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

In our study, an environmentally friendly spectrofluorometric method has been developed for the determination of Pb(II) ions. A polymeric fluorescence sensor membrane with high selectivity, containing functional monomers that can be cured under UV light, cross-linking agents, and photoinitiators, has been prepared for the determination of Pb(II) ions. After the characterization of the membrane, the optimum conditions for the determination of Pb(II) ions have been determined. The determination was carried out at excitation and emission wavelengths of 277 nm and 488 nm, respectively, at pH 6, within a short time period of approximately 40 seconds. The calibration range of our method has been determined as 4.83×10-9 to 9.66×10-8 M (1-20 ppb), and the detection limit was calculated as 1.42×10-9 M (0.29 ppb). The lifetime, stability, and repeatability of the sensor have been investigated, and recovery studies have been performed. Waste water samples have been used for real sample applications. The determination of Pb(II) ions at low concentrations can be achieved rapidly and reliably with high selectivity and sensitivity using the method we have developed.
Development of a new polymer based Pb (II) sensor
Keywords: Pb(II); Pb(II) Polimeric membrane; Polimerik membran; Polimerler; Polymers; Sensor; Sensör