Gömülü sistemler için bilgisayar tabanlı grafiksel kullanıcı ara yüzü tasarım aracı geliştirilmesi - BÖCEKÇİ, VEYSEL GÖKHAN (My University, 2021)
Günümüzde kullanılmakta olan birçok elektronik eşya dokunmatik ekran özellikli bir yapıya sahip olarak kullanıcılara sunulmaktadır. Dokunmatik ve renkli grafik ekranlar ile ürünlerdeki kalite algısı yükseltilirken aynı zamanda işlevselliği de artırılmaktadır. TFT ekranlı ürünlerin kullanımındaki artışla birlikte maliyetlerde oluşan azalmalar, üreticileri TFT ekranlı ürün üretme konusunda daha çok teşvik etmektedir. Bununla birlikte özellikle gömülü sistemlerde TFT ekranlı ürünlerin AR-GE süreçleri oldukça zahmetlidir. Her ürün için ayrı görsel çalışmalar yapılıyor olması ve bunların gömülü sisteme aktarılması projelerde adam-ay artışına neden olmaktadır. Bu alandaki yazılımsal AR-GE süreçlerini hızlandırmak için modüler ve kolay kullanıma sahip bir grafiksel kullanıcı ara yüzü (GUI) kütüphanesi kullanmak oldukça avantajlı olmaktadır. Yapılan çalışmada Excel makroları, VB Script kodları ve Python gibi yazılımlardan faydalanarak temelde bir Excel platformu üzerinde gömülü sistemlerde kullanılmak üzere TFT ekranlar için genel bir ekran tasarım yapısı oluşturulmuştur. Bu yapı sayesinde Excel üzerinde TFT ekranın içerik tasarımı sayfalar halinde tasarlanabilmekte ve gömülü sisteme aktarabilmek için gerekli binary dosyası üretilebilmektedir. Gömülü sistem tarafındaki yazılım ise PC ortamında oluşturulan ekran tasarımlarının bulunduğu binary dosyasını SPI veya UART hattından aldığı komutlar ile harici bir flash bellekten okuyarak ekranda gösterebilmektedir. Böylece TFT ekranlı bir ürün geliştirirken Ar-Ge sürecinde oluşabilecek birçok tasarım PC ortamında oluşturulup harici flash içerisine indirgenebildiğinden gömülü sistemler için genel bir tasarım aracı elde edilebilmiştir. Oluşturulan yazılım elektromanyetik uyumluluk, yayınım ve iklimlendirme gibi çeşitli testleri başarıyla geçmiştir. Piyasadaki popüler olarak kullanılan yabancı menşeili alternatif ürünler ile kıyaslandığında ise üretim maliyetleri ve kullanım yeterlilikleri yönünden avantaj sağladığı görülmüştür.

Many electronic goods in use today are offered to users with a touch screen-enabled structure. With touch and color graphic screens, the perception of quality in the products is increased while at the same time its functionality is increased. With the increase in the use of TFT screen products, the reduction in costs encourages manufacturers to produce TFT screen products more. However, the R&D processes of TFT display products, especially in embedded systems, are quite laborious. The fact that separate visual studies are carried out for each product and their transfer to the embedded system causes an increase in man-months in projects. It is very advantageous to use a modular and easy-to-use graphical user interface (GUI) library to accelerate software R&D processes in this area. In the study, a general screen design structure was created for TFT screens to be used in embedded systems on an Excel platform, by making use of software such as Excel macros, VB Script codes and Python. Thanks to this structure, the content design of the TFT screen on Excel can be designed as pages and the necessary binary file can be produced to transfer it to the embedded system. On the other hand, the software on the embedded system can display the binary file containing the screen designs created in the PC environment, by reading it from an external flash memory with the commands it receives from the SPI or UART line. Thus, a general design tool for embedded systems has been obtained, since many designs that may occur in the R&D process while developing a product with TFT screen can be created in the PC environment and reduced to external flash. The created software has successfully passed various tests such as electromagnetic compatibility, emission and air conditioning. When compared with alternative products of foreign origin, which are popularly used in the market, it has been observed that it provides an advantage in terms of production costs and usage capabilities
Development of computer based graphical user interface design tool for embedded systems
Keywords: embedded gui library; tft screen; image scaling; alpha blending; opacity adjustment; gömülü gui kütüphanesi; tft ekranlar; resim ölçeklendirme; alfa harmanlama; parlaklık ayarlama