Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde annelere verilen bireyselleştirilmiş emzirme danışmanlığının etkisi - Demir, Kübra (My University, 2025)
Amaç: YYBÜ’nde bebeği yatmakta olan annelere verilen Bireyselleştirilmiş Emzirme Danışmanlığı’nın (BED) annelerin bilgi düzeyleri, emzirme sorunları ve emzirme başarısına etkisinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Mart-Kasım 2023 tarihleri arasında İstanbul’da bulunan bir şehir hastanesinin YYBÜ’nde ön test son test kontrol gruplu deneysel tipte gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini YYBÜ’de bebeği yatan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 90 kadın oluşturmuştur (Deney Grubu=40, Kontrol Grubu=50). Bu çalışmada deney grubunda yer alan katılımcılara BED Uygulama Kılavuzu doğrultusunda BED verilirken, kontrol grubundaki katılımcılara standart bakım verilmiştir. Verilerin toplanmasında Anne ve Bebek Tanıtıcı Bilgi Formu, Anne Sütü ve Emzirme Bilgi Formu (ASEBDF), LATCH Emzirme Tanılama Ölçüm Aracı ve Emzirme Sorunları Değerlendirme Ölçeği (ESDÖ) kullanılmıştır. Deney grubundaki katılımcılara üç kere BED verilirken; kontrol grubuna standart bakım verilmiştir. Elde edilen veriler; Bağımsız Gruplar t Testi, Mann-Whitney U Testi, t Testi, Wilcoxon Signed Rank Testi, Ki-Kare Testi ve ANCOVA ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Grupların danışmanlık sonrası ASEBDF puanları karşılaştırıldığında, deney grubunda BED sonrası ASEBDF puanlarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,001). Grupların danışmanlık sonrası ESDÖ toplam puanları karşılaştırıldığında, deney grubunun BED sonrası ESDÖ toplam puanlarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük olduğu saptanmıştır (p<0,001). Grupların danışmanlık sonrası ESDÖ alt boyut puanları karşılaştırıldığında, deney grubunun BED sonrası tüm ESDÖ alt boyutları puanları, istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük olduğu tespit edilmiştir (p<0,001). Grupların danışmanlık sonrası LATCH skorları karşılaştırıldığında, deney grubunun BED sonrası LATCH skorları istatistiksel olarak anlamlı yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,001). Sonuç: Elde edilen bulgular doğrultusunda, BED uygulamasının YYBÜ’de bebeği yatan annelerin bilgi düzeylerini artırdığı, emzirme ve meme sorunlarını azaltmada etkili olduğu ve annelerin emzirme başarılarını artırdığı söylenebilir.

Aim : This study was conducted to investigate the effects of Individualized Breastfeeding Counseling (IBC) given to mothers whose babies are hospitalized in the NICU on the mothers' knowledge levels, breastfeeding problems and breastfeeding success. Materials and Methods : The study was conducted between March and November 2023 in the NICU of a state hospital in Istanbul, using an experimental pre-test post-test control group design. The sample of the study consisted of 90 women whose infants were hospitalized in the NICU and who consented to participate in the research. In this study, participants in the experimental group received IBC based on the IBC Guidelines, while participants in the control group received standard care. Data were collected using the Mother and Infant Demographic Information Form, Breast Milk and Breastfeeding Knowledge Form (BMBFKF), LATCH Breastfeeding Assessment Tool and Breastfeeding Experience Scale (BES). Participants in the experimental group received three sessions of IBC, while the control group received standard care. The obtained data were analyzed using Independent Samples t Test, Mann-Whitney U Test, Paired Samples t Test, Wilcoxon Signed Rank Test, Chi-Square Test, and ANCOVA. Results : When the post-counseling scores of the groups were compared, it was found that the experimental group had statistically significantly higher BMBFF scores after IBC (p<0,001), statistically significantly lower total BES scores after IBC (p<0,001), statistically significantly lower scores on all BES subdimensions after IBC (p<0,001) and statistically significantly higher LATCH scores after IBC (p<0,001). Conclusion : As a result, it can be stated that the implementation IBC, in the NICU increases the knowledge levels of mothers with infants admitted to the unit, is effective in reducing breastfeeding and nipple problems, and enhances mothers' breastfeeding success.
The impact of individualized breastfeeding counseling given to mothers in the neonatal ıntensive care unit
Keywords: bireyselleştirilmiş emzirme danışmanlığı Breastfeeding; Doğum hemşireliği; Emzirme; hemşirelik; individualized breastfeeding counseling; neonatal intensive care unit; nursing; Obstetric nursing; yenidoğan yoğun bakım ünitesi