Alfa 7 Nikotinik asetilkolin reseptörlerinin K562 hücre çoğalması ve sinyal iletisindeki rolleri üzerine çalışmalar - Önder, Gözde (My University, 2019)
ÖZETNikotinik asetilkolin reseptörleri (nAChR’leri) hücre fizyolojisinde önemli rol oynamaktadır. nAChR’leri kanseri de içeren birçok hastalıkla ilişkilidir. nAChR’ler iyonotropik katyon kanallarıdır. Bu reseptörler nöronal ve nöronal olmayan hücrelerde eksprese olmaktadır. nAChR’lerin nöronal olmayan hücrelerdeki expresyonu tam olarak bilinmemektedir. Nikotinik reseptörler sinapslarda aksiyon potansiyeline aracılık eden ligand kapılı iyon kanalı olarak bilinmesine rağmen çeşitli nöronal olmayan dokularda hücre kominikasyonları, hücre çoğalması, adhezyon, migrasyon, salgı, hücre sağkalımı ve apoptoz gibi hücresel fonksiyonlarda önemlidir. Bu çalışmanın amacı asetilkolinin insan eritrolösemi hücrelerinde alfa 7 nikotinik reseptor ekspresyonuna, hücre çoğalmasına ve kalsiyum düzeyine etkisini belirlemektir. Eritrolösemi hücrelerinde alfa 7 nAChR expresyonu düzeyi Western blot yöntemi ile belirlenmiştir. Asetilkolinin hücre çoğalmasına ve kalsiyum düzeyine etkisi sırasıyla BrdU kiti ve ELISA kiti kullanılarak belirlenmiştir. Eritrolösemi hücrelerinde nikotinik agonist ve/ veya antagonistler ile hücre çoğalması, kalsiyum düzeyinin, alfa 7 nAChR nikotinik reseptör ekspresyonunun belirlenmesi niklotinik reseptörlerin farklı sinyal ileti yolakları ile etkileşiminin aydınlatılmasına ve literatüre katkı sağlayacak ve gerekli tedaviler için bilgi oluşturacaktır.

Nicotinic acetylcholine receptors (nAChRs) play an important role in cellular physiology. nAChRs are closely associated with many human diseases including cancer. These nAChRs typically are ionotropic cationic nicotinic receptor channels. These receptors are widely expressed on neuronal and non-neuronal cells. Expression pattern of nAChRs in nonneuronal cells is largely unknown. Nicotinic receptors are important in cellular functions such as cell communication, cell proliferation, adhesion, migration, secretion, cell survival and apoptosis in various non-neuronal tissues, although ligand-gated ion channels mediate synaptic potency at synapses. Aim of the study at examining the effect of acethylcholine on expression of α7 nAChRs, determining in cell proliferation and levels of calcium in human eryhroleukemia cells. Immuno bloting is used to quantify α7-nAChR expression in erythroleukemia cells. The effect of acethylcholine on cell proliferation and calcium level are detected by BrDu kit and ELISA kit recpectively. Determination of cell proliferation, calcium level, α7 nAChR nicotinic receptor expression by nicotinic agonists and / or antagonists in erythroleukemic cells will elucidate the interaction of nicotinic receptors with different signaling pathways and will contribute to the literature and provide information for the necessary therapies.
Keywords: acethylcholine; agonist; antagonist; asetilkolin; Cell proliferation; Hücre çoğalması; K562 cells; K562 hücreleri Nicotinic receptor; Nikonitik reseptör