Bankalarda dış raporlamanın etkinliği üzerine bir değerlendirme - Çoban, Neşe (My University, 2003)
Bankacılık sektöründe bilgi edinme başta devlet olmak üzere tüm piyasa katılımcıları açısından çok önemlidir. Bankacılık sisteminde yaşanan sorunlar çok kısa sürede ekonominin tümünü etkilemektedir. Bu durum bankaların denetimini diğer işletmelerden farklı ve önemli kılmakta ve kamu otoriteleri bankaların mali ve mali olmayan bilgilerini dış raporlar aracılığıyla ayrıntılı olarak takip etmektedir. Bankacılık sisteminde diğer sektörlere göre çok daha yoğun denetim ve raporlama olmasına rağmen ani batışlar yaşanmaktadır. Bu durum sistemle ilgili sorunların olduğunu göstermektedir. Bankacılık sisteminde raporlama ve bu raporların denetimi konuları hala tam olarak oturmamıştır. Bu konuda iyi niyetli çalışmalar yapılamasına rağmen sağlam bir muhasebe sistemi olmadan etkili bir denetim ve raporlama sistemi olması mümkün değildir. Son olarak yaşanan İmar Bankası buna örnek gösterilebilir. Uygulamada bankalar çok fazla sayıda raporu ilgili kurumlara göndermekte ancak raporlardaki bilgilerin doğruluğu uygun bir şekilde denetlenmediği ve kısa sürede bu duruma müdahale edilmediği için; tablolarında karlı gözüken bir bankanın gerçekte yükümlülüklerini yerine getiremeyecek kadar kötü durumda olduğu örnekler yaşanmıştır. İşte bu noktada güven sorunu yaşanmakta ve tüm ekonomi olumsuz yönde etkilenmektedir.

Information gathering is paramount for all market makers especially for state. The problems experienced in the banking sector effect the whole economy in a very short while. This fact makes the inspection of the banks more important than of any other agencies and the public authorities monitor fiscal and non-fiscal information of banks through their external reports. Although there are more frequent and improved monitoring and reporting in the banking system as compared to other sectors, quite sudden sunks are experienced. This shows the presence of systemic errors in the banking system. The subjects in regard of reporting and inspection of the reports are not well established yet. Although there are efforts with good will in this regard, an effective monitoring and reporting is not possible without a sound accounting system. The recent case of Imar Bankası can be given as an example in this regard. Banks in practice circulate a vast number of reports to the related institutions, however because the content of these reports can not be justified appropriately and the case can not be intervened on spot and on time, some cases are experienced where banks are actually in a bad situation unable to fullfil their obligations. The trust concern comes to the scheme just at this point and whole economy is negatively affected.
Keywords: İşletmelerde Raporlama; Mali Denetim; Şirket Raporları