Türkiye’de merkez sağ ve merkez sol partilerin nükleer enerji politika söyleminin karşılaştırılması - Kurt, Yeter (My University, 2022)
Çalışma, 1980 sonrası dönemde Türkiye’deki merkez sağ ve merkez sol partilerin nükleer enerjiye yaklaşımlarını, partilerin hükümet programları, meclis genel kurul görüşmeleri ve seçim beyannameleri üzerinden karşılaştırma yaparak incelemektedir. Türkiye’nin enerji politikalarında önemli bir yere sahip olan nükleer enerji olumlu ve olumsuz yönleriyle tartışma konusudur. Merkez sağ ve merkez sol partilerin ideolojik ve siyasi gelenekleri penceresinden bu tartışmaya nasıl yaklaştıkları çalışmanın özünü oluşturmaktadır. Nükleer enerjinin bir politika olarak siyasi partilerin seçim beyannameleri, hükümet programları, meclis genel kurul görüşmeleri referans alınarak incelenmesi ve yaklaşımlarındaki farklılığın ortaya konulması önemlidir. Çalışmanın kapsamı, 1983-2015 döneminde iktidara gelen merkez sağ ve merkez sol partilerin nükleer enerjiye yönelik politika söylemi ile sınırlandırılmıştır. Bu çerçevede nükleer enerjiye yönelik politika söyleminin analizi, ilgili partilerin hükümet programları, hükümet programlarına yönelik meclis genel kurul görüşmeleri ve seçim beyannamelerine dayandırılarak yapılmıştır. Yöntem olarak, nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Merkez sağ partilerin nükleer enerji politika söyleminin olumlu olduğu; merkez sol partilerin ise dönemsel olarak söylem farklılığı yaşadığı fakat ağırlıklı olarak olumsuz söylem benimsediği sonucuna varılmıştır.

The study examines the approaches of the centre-right and centre-left parties in Turkey to nuclear energy in the post-1980 period by comparing the parties' government programs, parliamentary general assembly meetings and election manifestos. Nuclear energy, which has an important place in Turkey's energy policies, is a matter of discussion with its positive and negative aspects. How the centre-right and centre-left parties approached this debate from the perspective of their ideological and political traditions constitutes the essence of the study. It is important to examine nuclear energy as a policy with reference to the election manifestos of political parties, government programs, parliamentary general assembly meetings and to reveal the differences in their approaches. The scope of the study, It was limited to the policy discourse on nuclear energy of the centre-right and centre-left parties that came to power in the 1983-2015 period. In this context, the analysis of the policy discourse on nuclear energy has been made based on the government programs of the relevant parties, the parliamentary general assembly meetings on government programs and election declarations. Content analysis method, which is one of the qualitative research methods, was used as a method. The nuclear energy policy discourses of the centre-right parties are positive; It has been concluded that the centre-left parties periodically experience differences in discourse, but predominantly adopt negative discourse.
Keywords: Center Left Party; Center Right Party; Election Manifesto; Government Program; Hükümet Programı; Merkez Sağ Parti; Merkez Sol Parti; Nuclear Energy; Nükleer Enerji; Politics and government; Seçim Beyannamesi; Siyaset ve yönetim; Turkey; Türkiye