Ergenlik döneminde dini başa çıkma ve anlam arayışı - Kulu, Furkan (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı çocukluktan yetişkinliğe geçişte önemli bir basamak olanve özellikle çalkantılı süreçlerin yaşandığı ergenlik dönemindeki bireylerin karşılaştıklarısorunlar karşısında dini başa çıkma etkinliklerine başvurma şekilleri, dini başa çıkma vedindarlık, hayat memnuniyeti ve anlam arayışının birbirlerine olan etkilerini tespitetmektir. Bu bağlamda araştırmaya 2017 yılında İstanbul’daki Anadolu Liseleri ileMeslek Liselerinde öğrenim gören 243 lise ve çeşitli devlet üniversiteleri ve özelüniversitelerde öğrenim gören 216 üniversite öğrencisi katılmıştır. Araştırmayakatılanların eğilimleri anket tekniğiyle belirlenmiştir. Yapılan anket çalışmasında kişiselbilgi formuna ek olarak Dini Başa Çıkma Ölçeği (DBÇÖ), Hayatın Anlamı ve AmacıÖlçeği (HAAÖ), Motivasyonel Dindarlık Ölçeği (MMRI) ve Hayat Memnuniyeti Ölçeği(HMÖ) kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda ergenlik dönemindeki bireylerde dinibaşa çıkma, dindarlık, hayat memnuniyeti ve anlam arayışı arasında anlamlı ilişkilerbulgulanmıştır.

The aim of this study is to determine the effects of relationship among applicationtypes of adolescences for religious coping activities, religious coping and religiosity, lifesatisfaction and search for meaning at time of facing of the problems by the individualsin adolescence period which is an important step in the transition from childhood toadulthood and in which especially turbulent processes were lived. In this regard, 243 highschools students who are being educated at Anatolia High schools, Vocational Highschools located in Istanbul and 216 university students from various public and privateuniversities participated in the study in 2017. The tendency of the participants attendedto the research was determined by questionnaire technique. In addition to the personalinformation form, Religious Coping Scale (DBÇÖ), Meaning and Purpose of Life Scale(HAAÖ), Motivational Religiosity Scale (MMRI) and Life Satisfaction Scale (HMÖ)were used in the questionnaire study. To sum up tindigs of the wrrent study indiceted thatther is significant relationship between religious coping, religiosed and search formeaning.
Keywords: Anlam Arayışı; Din; Dindarlık; Dini Başa Çıkma; Ergenlik; Felsefe; Logoterapi Adolescence; Logotheraphy; Philosophy; Religion; Religious Coping; Religiousness; Search For Meaning