Kriz dönemlerinde pazar yönlülük ve stratejik esnekliğin firma performansına etkileri - Uzkurt, Cevahir (My University, 2002)
Firmalar çoğu zaman varlıklarını tehlikeye düşürecek kriz ortamları ile karşılaşmaktadırlar. Bu firmalar dalgalı kriz ortamlarında krizi yönetmede kendilerine yardımcı olacak yeni yetenekler geliştirmek zorundadırlar. Bu bağlamada düzensiz çevre şartlarında pazar yönlülük ve stratejik esnekliğin firmalara ne ölçüde avantaj sağladığı bu araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Pazar yönlülük ve stratejik esneklik yeni bir rekabet avantaj aracı olarak önem kazanmasına karşın Türkiye'de pazar yönlülük ve stratejik esneklik kavramları ile bunların performans üzerine etkileri konusunda önemli ölçüde bir çalışma yapılmamıştır. Bu araştırmada öncelikle pazar yönlülük ve stratejik esneklik kavramları ayrıntılı olarak incelenmiş ikinci olarak pazar yönlülük ve stratejik esnekliğin firma performansı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Temel hipotezler ise şu şekilde geliştirilmiştir: Pazar yönlülük kriz sonrası performansı olumsuz yönde etkilerken stratejik esneklik olumlu yönde etkilemektedir. Araştırma sorularının cevaplanması için Capital dergisi tarafından belirlenen Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu'na anket gönderilerek veriler toplanmış ve toplanan veriler üzerinde istatistiksel olarak ilişkiler araştırılmıştır. Hipotezleri test etmek için bir model geliştirilmiştir. Araştırma sonuçları göstermiştir ki; pazar yönlülük ve kriz sonrası firma performansı arasın da negatif bir ilişki varolmasına karşın stratejik esneklik ile firma performansı arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. Normal çevre şartlarında ise pazar yönlülük ve stratejik esneklik firma performansını olumlu etkilemektedirler. Bu araştırma ile dalgalı çevre şartlarında stratejik esnekliğin benimsenmesi firmalar için bir rekabet avantajını da beraberinde getireceği ortaya çıkmaktadır.

Firms often face economic crises. In these crises times, firms must understand their capabilities. The purpose of this study was to investigate the role of market orientation and strategic flexibility of Turkish firms in managing the last economic crise 2001. Inspite of increasing of the importance of market orientation and strategic flexibility, as a competitive advantage, there is little research exploring the major dimensions of market orientation and strategic flexibility and its relationship to firms' performance. In this research, first of all strategic flexibility and market orientation were operationalized and defined. Secondly the effects of market orientation and strategic flexibility were investigated. Market orientation was hypothesized that have negative influence on firm performance after the crise. On the other hand strategic flexibility is going to positive influence on the firm performance. The 500 leading Turkish firms were surveyed to gather information about their market orientation, strategic flexibility and performance. A model was developed to test the hypotheses of the study. The results of the study indicated market orientation had a negative effect on the firm performance after the crise, although had a positive effect before the crise. Furthermore the research results indicated that strategic flexibility had a positive effect on the firm performance after the crise. This study demonstrates that the firms can adopt strategic flexibility in unstable times.
Keywords: Firma Performansı; Kriz