Hata kontrollü kodlama tekniklerinin labview programı ile modellenmesi - Erder, Berkay (My University, 2009)
aÖZET HATA KONTROLLÜ KODLAMA TEKNİKLERİNİN LABVIEW MODELLENMESİ Elektronik ve Haberleşme eğitimi veren fakültelerde teorik derslerle beraber uygulamalı laboratuar çalışmaları da yapılmaktadır. Bu laboratuar çalışmaları öğrencilerin teorik bilgilerini desteklerken uygulama yapma becerilerini de geliştirmektedir. Laboratuarlarda ileri teknoloji gerektiren donanımların sınırlı sayıda olması öğrencileri grup çalışmasına yönelterek uygulama yapma süresini kısıtlamaktadır. Bu durum öğrencilerin birebir uygulama yapabileceği yer ve zaman sınırlaması olmayan alternatif laboratuarlara olan ihtiyacı arttırmaktadır. Bu tez çalışmasında, hata kontrollü kodlama teknikleri için gerçek zamanlı ve bilgisayar benzetimli deney setleri hazırlanmıştır. Deney setleri web sitesine yerleştirilip, öğrencilerin bilgisayar ağı üzerindeki herhangi bir bilgisayardan sisteme bağlanarak deneyler yapması sağlanmıştır. Gerçekleştirilen uzaktan erişimli laboratuar, kodlayıcı programları, Agilent 33220A sinyal jeneratörü ve NIDAQ 8.6 data toplama kartından oluşmaktadır. Blok kodlayıcı, konvolüsyonel kodlayıcı, turbo kodlayıcı ve viterbi kod çözücü için deney setleri hazırlanmıştır. Konvolüsyonel kodlayıcının hata performansı gauss beyaz gürültülü kanal için test edilmiştir. Deney setleri ve performans testi için hazırlanan haberleşme sistemi LabVIEW(Laboratuary Virtual Instruments For Engineering Workbench) grafiksel programlama dili kullanılarak oluşturulmuştur. LabVIEW USB(Universal Serial Bus), DAQ(Data Acquisition) gibi donanımlarla haberleşebilmesi ve oluşturulan deney setlerinin internet ortamına aktarılmasını sağlayan Web Server yapısına sahip olmasından dolayı seçilmiştir. Deney setlerinin USB ara yüzünü kullanarak Agilent 33220A sinyal jeneratörü ve NIDAQ 8.6 data toplama kartıyla iletişim kurması sağlanmıştır. Web sitesine deneylerin yanında kodlayıcılar ile ilgili teorik bilgiler ve deney basamakları da eklenmiştir. Böylece öğrenci web sitesine bağlanarak kodlayıcılar ile ilgili eksik olan teorik bilgilerini tamamlayabilecek, deney basamakları yardımıyla deneylerini gerçekleştirebilecektir. Deney sırasında öğretmende deneye bağlanarak öğrenciyi izleyebilecek verdiği mesajlar ile öğrenciyi yönlendirebilecektir. Bu çalışma sonucunda uzaktan erişimli bir laboratuar oluşturulmuştur. Bu laboratuarda öğrenciler yer ve zaman sınırlaması olmadan gerçek zamanlı uygulamalar yapabilecek, yaptığı deneylerin sonuçlarını gözlemleyebilecektir.

MODELLING OF ERROR CONTROLLED CODING TECHNIQUES WITH THE LABVIEW PROGRAMME In faculties where Electronics and Communication Education is provided, applied laboratory trainings are carried out along with the theoretical lectures. These theoretical studies reinforce theoretical knowledge of the students, as well as improving their skills in practice. Duration for individial students practices are limited because of group works due to limited numbers of high technology equipments. That’s why the need of the alternative laboratories that has no time and place limitation are increasing. In this thesis, real-time and computer simulation experiment sets are prepared for the error control coding techniques. By the help of this experimental sets on web site, the students can connect to the system which are provided to the experiments on the network from any different computers. The laboratory of remote access performs with a program code and Agilent 33220A signal generator consists of NIDAQ 8.6 Data Acquisition Card. Block encoder, convolutional encoder, turbo encoder and decoder for viterbi experimental sets are prepared. Error performance of the Gaussian white noise convolutional coding for channel has been tested. Testing kits and Lab View ( Laboratuary Virtual Instruments For Engineering Workbench) were prepared for testing the performance of communication systems, which were created by using the graphical programming language. Labview Program, USB (Universal Serial Bus) which were created for communicating with DAQ ( Data Acquisition) hardware were selected for their structures that enable to transfer the set of experiments on the internet. By using USB interface of experimental sets, the communication was provided between the Agilent 33220A Signal Generator and NIDAQ 8.6 Data Acquisition Card . The experiments and theoretical knowledge about codecs steps experiments have also been added to web site. So students are able to connect to the web site in order to complete the missing theoretical information about experiments by the help of the web site’s code. The teacher can track the students by connecting the system at the time of experiment with the message direction. As a result of this work, a laboratory with remote access is created. In this laboratory students’ll be able to make real-time applications and observations without the limitation of location and time.
Keywords: Bilgisayar Eğitimi; Bilgisayarlı Kontrol; Elektronik