Yenidoğan döneminde böbrek yerine koyma tedavileri - YILDIZ, NURDAN (Digital Akademi, 2022)
Yenidoğan döneminde özellikle yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören bebekler akut böbrek hasarına karşı duyarlıdır. Akut böbrek hasarı gelişen yenidoğanda medikal tedavi ile düzeltilemeyen asitbaz ve elektrolit bozukluğu ve hipervolemi durumlarında böbrek yerine koyma tedavilerine (BYKT) ihtiyaç duyulur. Doğuştan gelen böbrek hastalıkları, metabolik hastalıklara bağlı toksinlerin birikimi ve ilaç toksisitesi diğer BYKT endikasyonlarıdır. Yenidoğanlarda uygulanan BYKT yöntemleri periton diyalizi, aralıklı hemodiyaliz ve ekstrakorporeal sürekli BYKT'dir (SBYKT). Bu derlemede yenidoğan döneminde uygulanan BYKT yöntemleri, endikasyonları ve reçetelendirilmesi ayrıntılarıyla tartışılacaktır.

Newborns in neonatal intensive care units are particularly susceptible to acute kidney injury. Kidney replacement therapy (KRT) is indicated when conservative therapy fails to adequately treat metabolic acidosis, electrolyte imbalance, hypervolemia and uremic complications. Congenital kidney diseases, accumulation of toxins due to metabolic diseases and drug toxicity are other KRT indications. Kidney replacement therapies can be performed through various modalities including peritoneal dialysis, intermittent hemodialysis, and continuous KRT. In this review KRT methods, indications and prescribing in the neonatal period will be discussed in detail.
Renal Replacement Therapies in Newborn
Keywords: Yenidoğan; akut böbrek hasarı; periton diyalizi; hemodiyaliz; sürekli böbrek yerine koyma tedavisi; Newborn; acute kidney injury; peritoneal dialysis; hemodialysis; continous renal replacement therapy